Έκτακτη ενημέρωση Χαρδαλιά

Έκτακτη ενημέρωση για την κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας θα πραγματοποιήσει σήμερα, στις 18:15, ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Δείτε τις ανακοινώσεις ΕΔΩ

Χθες, εξάλλου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προειδοποίησε για τη σοβαρή κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, γνωστοποιώντας ότι ο δείκτης θετικότητας στη Θεσσαλονίκη έχει φτάσει το 32%, γεγονός που έχει σημάνει “κόκκινο” συναγερμό και έχει πυροδοτήσει σενάρια για λήψη νέων, πιο αυστηρών μέτρων, καθώς οι αντοχές του συστήματος Υγείας δοκιμάζονται.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων που επιτρέπονται με sms στο 13033, δηλαδή να περιοριστούν οι λόγοι για τους οποίους στέλνονται μηνύματα από έξι σε λιγότερους. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι τις 5 το πρωί, όπως ίσχυε στην πόλη πριν από το πανελλαδικό lockdown, όταν η περιοχή ήταν στη “γκρι” ζώνη. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια της νύχτας να επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και για λόγους υγείας. Επίσης, υπάρχει σκέψη να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία, για να περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι επαφές και οι μετακινήσεις.

Ανοίγουν άλλες 50 ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα

Πενήντα νέες κλίνες ΜΕΘ θα ενταχθούν, από σήμερα μέχρι την Κυριακή, στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας για την αντιμετώπιση των περιστατικών με Covid-19, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά τη σύσκεψη που είχε το πρωί με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και Δημήτρη Τσαλικάκη, τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλο και τον πρόεδρο του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου.

Συγκεκριμένα, εντάσσονται 6 κλίνες ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ, 7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, 5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, 5 στο νοσοκομείο Σερρών, 15 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, 6 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών και 6 στο Γεννηματάς. Οι κλίνες αυτές είναι πλέον των 50 κλινών νευροχειρουργικών, καρδιοχειρουργικών και αγγειοχειρουργικών κλινικών που έχουν μετατραπεί σε πολυδύναμες ΜΕΘ και έχουν ενταχθεί στο ΕΣΥ.

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ακόμη ότι για την περαιτέρω στήριξη της Βόρειας Ελλάδας η κάθε Υγειονομική Περιφέρεια θα στηρίζει την άλλη και θα μπορούν να μεταφέρονται περιστατικά σε όμορες Υγειονομικές Περιφέρειες. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ προκειμένου, εφόσον χρειαστεί, να διατεθεί ένα C-130, το οποίο σε ειδικές κάψουλες θα κάνει αεροδιακομιδές περιστατικών από απομακρυσμένες Υγειονομικές Περιφέρειες, πάντα με την έγκριση των γιατρών και υπό την προϋπόθεση να πληρούνται οι όροι ασφαλείας και η ασφάλεια του ασθενούς.

6 εισαγωγές σε μια εφημερία

Υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι από χτες μέχρι σήμερα στις εφημερίες των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας έγιναν 25 διασωληνώσεις, ενώ μόνο στο ΑΧΕΠΑ, κατά την εφημερία που ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, έγιναν 86 εισαγωγές περιστατικών Covid-19. Πρόσθεσε, δε, ότι το Ιπποκράτειο κατά την αυριανή του εφημερία θα έχει επικουρικά στήριξη από το Ιατρικό Διαβαλκανικό.

Ο κ. Κικίλιας απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να αναλογιστούν σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται η χώρα από τη στιγμή που ο ιός διασπείρεται στην κοινότητα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι μόνο θέμα περίθαλψης και Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι θέμα Δημόσιας Υγείας και πόσοι νοσούν». Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε όλο το προσωπικό των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ για την προσπάθεια που καταβάλλει όλες αυτές τις ημέρες.

About Author