Βατόπουλος: Για να αρθεί το lockdown πρέπει να πέσει πολύ κάτω από τη μονάδα ο ρυθμός μετάδοσης

Tην εκτίμηση ότι «τα κρούσματα κοροναϊού θα αρχίζουν να ελαττώνονται την επόμενη εβδομάδα αν και για 2-3 ημέρες θα έχουμε ακόμα κρούσματα και διασωληνώσεις», έκανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στο «Θέμα 104,6» ο κ. Βατόπουλος υποστήριξε ότι για να αρθεί το lockdown που έχει τεθεί σε ισχύ από το περασμένο Σάββατο «πρέπει το R (σ.σ. ο δείκτης μεταδοτικότητας) να πέσει πολύ κάτω από τη μονάδα. Στην προηγούμενη καραντίνα είχε πάει στο 0,5».

«Ο κόσμος θα καταλάβει ότι πάμε καλά όταν αρχίσουν να πέφτουν τα κρούσματα και να έχουμε το αντίστροφο που καταγράψαμε στην αύξηση» πρόσθεσε ο σημειώνοντας ότι «από τον Ιούνιο και πέρα γίνεται περίπου 20.000 τεστ γενικά καθημερινά». Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 1.914 νέα κρούσματα στη χώρα και 35 θανάτους σε ένα 24ωρο.

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας τόνισε: «Νομίζω ότι θα αντέξει το σύστημα υγείας καθώς υπάρχουν ακόμα κενά κρεβάτια και η ένταση θα κρατήσει για άλλες 2-3 ημέρες. Το θέμα είναι τι θα γίνει μετά. Κατά πόσο ο κόσμος θα πειστεί ότι οι μάσκες, οι αποστάσεις και η υγιεινή πρέπει να συνεχιστούν και να μπουν στην κουλτούρα μας».

Τέλος, ερωτηθείς για τις αναφορές περί μετάλλαξης του κοροναϊού ο κ. Βατόπουλος απάντησε ότι «ειδικά δημοσίευση από το Χιούστον λέει ότι ίσως είναι πιο μεταδοτικός» αλλά σε καμία από τις τρεις μεταλλάξεις που μελετώνται «δεν φαίνεται να έχει γίνει πιο παθογόνος».

About Author