Στ. Πέτσας: Είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα και να μην έχουμε παράταση του lockdown

«Στόχος ήταν να προλάβουμε τα χειρότερα και να σωθούν ζωές» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, για την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει καθολικό lockdown. Όπως υπογράμμισε οι επόμενες 10 ημέρες είναι πιο κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Διανύουμε ήδη τις πρώτες ημέρες του νέου lockdown. Για άλλη μία φορά, ο πρωθυπουργός θέλησε να δράσουμε νωρίτερα παρά αργότερα. Και αυτό διότι είχε ήδη διαπιστωθεί μέσα σε λίγες ημέρες μία επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων σε μονάδες εντατικής θεραπείας» είπε ο κ. Πέτσας και επικαλέστηκε δηλώσεις του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

«Ο ιός, όπως επεσήμανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, είχε αρχίσει να κινείται πολύ επιθετικά ενώ φαίνεται να έχει αυξηθεί πολύ η μεταδοτικότητά του. Ο κυματισμός που είχε φανεί τον Σεπτέμβριο είχε γίνει κύμα τον Οκτώβριο και πήγαινε να γίνει τσουνάμι τον Νοέμβριο».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, μπροστά σε αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κινηθούμε πιο γρήγορα παρόλο που η Ελλάδα εξακολουθούσε να είναι σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό. «Στόχος είναι να προλάβουμε τα χειρότερα. Να σωθούν ζωές και να μην φτάσει το ΕΣΥ στα όριά του» συμπλήρωσε.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως πρέπει «να αντιστρέψουμε τις αυξητικές τάσεις, να χαμηλώσουμε τις επιδημιολογικές καμπύλες και να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να έχουμε πιο κανονικές γιορτές τα Χριστούγεννα. Με καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία της αγοράς που είναι τόσο αναγκαία για όλους τους πολίτες, επιχειρηματίες και καταναλωτές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «η ατομική ευθύνη και η συλλογική μας ωριμότητα θα είναι καθοριστική ώστε το lockdown να παραμείνει στο διάστημα των 3 εβδομάδων» και προέτρεψε όλους για τήρηση των μέτρων.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις επόμενες 10 ημέρες τις πιο κρίσιμες, καθώς ο αριθμός των εισαγωγών και των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία θα αυξάνει. «Φυσικά μας απασχολεί η πίεση στο σύστημα Υγείας και προσδοκούμε ότι οι τρεις εβδομάδες εφόσον τηρήσουμε όλοι τα μέτρα θα είναι αρκετές προκειμένου να βγούμε από το καθεστώς του lockdown. Είναι πολύ σημαντικό αν τηρήσουμε τα μέτρα για να μην έχουμε παράταση του καθεστώτος του lockdown» σημείωσε.

Ανακοίνωσε, πως αύριο Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα δώσει συνέντευξη Τύπου που θα παρουσιάσει στοιχεία για την ενίσχυση του ΕΣΥ, καθώς και το σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

Πάνω από 1 εκατομμύριο sms για άθληση μόνο το βράδυ της Κυριακής

«Είναι προφανές ότι αυτό το lockdown δεν είναι το ίδιο με το πρώτο. Αρκετές δραστηριότητες επιτρέπονται. Αυτό που δεν θέλουμε να δούμε είναι η καταστρατήγηση των μέτρων όπως για παράδειγμα χθες το βράδυ διαπιστώθηκε ότι εστάλησαν πάνω από 1 εκατομμύριο sms μετά τις 9 το βράδυ για μετακίνηση 6, δηλαδή για άθληση ή τέτοιου είδους δραστηριότητες». Και πρόσθεσε ότι αυτό είναι μια προσπάθεια καταστρατήγησης των μέτρων και σε αυτήν την καταστρατήγηση θα μας βρουν απέναντι και οι έλεγχοι θα είναι πολύ σκληροί. Καλούμε όλους αντί να πληρώνουν πρόστιμα να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από την καραντίνα.

Για το Πολυτεχνείο

Για την πορεία του Πολυτεχνείου ο κ. Πέτσας τόνισε πως «δεν θα γίνει. Όπως δεν έγιναν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου, όπως δεν πήγαμε στις εκκλησίες μας τον 15αύγουστο ή το Πάσχα. Έτσι δεν θα γίνει φέτος η πορεία του Πολυτεχνείου. Υπάρχουν τρόποι να τιμηθεί αυτή η μεγάλη εορτή για τη Δημοκρατία μας και θα ακολουθήσουμε αυτούς τους τρόπους, συμβολικούς με αποφυγή συγχρωτισμού».

Την Πέμπτη η ενημέρωση Μητσοτάκη στη Βουλή

Την Πέμπτη θα γίνει τελικά η ενημέρωση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα τους βουλευτές την Πέμπτη. «Προσδοκούμε μια  γόνιμη συζήτηση» συμπλήρωσε.

 

About Author