Τα μέτρα της κυβέρνησης και οι προτάσεις της αντιπολίτευσης για πανδημία και οικονομία

Με τη χώρα να βρίσκεται σε νέο λοκντάουν, η «Εφ.Συν.» συγκέντρωσε και παρουσιάζει τα βασικά σημεία των πρόσφατων κυβερνητικών αποφάσεων και τις κυριότερες θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στους πέντε τομείς που επηρεάζει η κρίση του κορονοϊού και πιο συγκεκριμένα στην οικονομία, την εργασία, την υγεία, την παιδεία και τις συγκοινωνίες.

Τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο, πολύ πιο επιθετικό, κύμα της πανδημίας που διανύουμε -και πλέον σε καθεστώς σκληρής καραντίνας- πέντε ήταν σε γενικές γραμμές οι βασικοί τομείς που αποτέλεσαν πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση: η οικονομία, η εργασία, η υγεία, η παιδεία και οι συγκοινωνίες.

Στο πλαίσιο της συγκριτικής παρουσίασης των μέτρων που ελήφθησαν και των προτάσεων που κατατέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, η «Εφ.Συν.» παραθέτει σήμερα τα κυριότερα σημεία από τις κυβερνητικές αποφάσεις που ελήφθησαν για τους παραπάνω κρίσιμους τομείς που επηρεάζονται από την κρίση του κορονοϊού, παραθέτοντας ταυτόχρονα τις θέσεις των αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Στόχος, ο αναγνώστης να μπορέσει να εξαγάγει συμπεράσματα για όσα έγιναν ή δεν έγιναν, για τις αλήθειες και τα ψέματα των εξαγγελιών, για μέτρα που καθυστέρησαν ή αγνοήθηκαν παντελώς και για εισηγήσεις που αν λαμβάνονταν υπόψη ίσως να είχαν αποφευχθεί τα χειρότερα για τη χώρα και τους πολίτες.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δράσεις, παραλείψεις και εξιδανίκευση της κατάστασης

 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΕΡΓΑΣΙΑ

Η τελευταία παρτίδα μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ήταν το μεσημέρι της Πέμπτης και αφορούσαν το νέο λοκντάουν. Το σχέδιο δράσης που ανακοινώθηκε ανέρχεται, σύμφωνα με τον υπουργό, σε 3,3 δισ. ευρώ και αφορά παρεμβάσεις, οι οποίες καλύπτουν εργαζόμενους, ανέργους, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, δανειολήπτες και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ενδεικτικά:

• Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων εργοδοτών, οι οποίοι πλήττονται, δύνανται να τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας και θα είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Γι’ αυτούς θα υπάρξει κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό και των ασφαλιστικών τους εισφορών. Ειδικά για τον Νοέμβριο, οι εργαζόμενοι θα λάβουν εντός Δεκεμβρίου 800 ευρώ, αναλογικά με τις μέρες που βρίσκονταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Πρόκειται για εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, πέραν της υπόσχεσης για κάλυψη του Δώρου Χριστουγέννων.

• Για τους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων για τον Νοέμβριο.

• Για τις επιχειρήσεις, στις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, πληρωτέου τον Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου. Θα πληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο. Επιπλέον, για τις επιχειρήσεις, στις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων των ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τον ίδιο μήνα. Αντιστοίχως, οι πληττόμενες επιχειρήσεις, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40%. Το ίδιο ισχύει και για τη κύρια κατοικία των εργαζομένων σε αναστολή, καθώς και για τη φοιτητική εστία των παιδιών τους

• Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην επιστρεπτέα προκαταβολή.

• Επιπλέον 700 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5.

• Για τους άνεργους, επεκτείνονται κατά δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία έληγαν τους μήνες. Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, ενώ 130.000 μακροχρόνια άνεργοι θα λάβουν εφάπαξ ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ.

 • ΥΓΕΙΑ

Μόλις προχθές και έπειτα από μήνες επίμονων παροτρύνσεων από την αντιπολίτευση και τους υγειονομικούς, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε από τη Βουλή την άμεση πρόσληψη 300 μόνιμων γιατρών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και την αναγκαστική διάθεση ιδιωτικών κλινικών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα επεκταθεί η δυνατότητα και σε όσους ειδικευόμενους το επιθυμούν να υπηρετήσουν το σύστημα.

Τέλος, οι γιατροί που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση θα δύνανται να επεκτείνουν τη σχέση εργασίας τους για άλλους έξι μήνες, ενώ για τους ιδιώτες προβλέπεται η δυνατότητα να ενταχθούν στο ΕΣΥ με ειδική σχέση εργασίας και αποζημίωση. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τους τελευταίους μήνες έχουν προσληφθεί περίπου 6.500 υγειονομικοί και σε επίπεδο επικράτειας λειτουργούν 945 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων 771 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 32 στα στρατιωτικά και 142 σε ιδιωτικές δομές υγείας.

 • ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο που μπορούσε στα Mέσα Mαζικής Mεταφοράς, ενώ ακόμη πιο εξιδανικευμένη εικόνα δίνει ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής που δηλώνει ότι όσα προβάλλονται από όσα συμβαίνουν στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση που δείχνουν τα στοιχεία, με βάση τα οποία «στο 90% των λεωφορείων που υπάρχουν η χωρητικότητα δεν ξεπερνάει το 65%»!

Κατά τον κ. Καραμανλή, παρελήφθησαν 850 οχήματα τον Ιούλιο του 2019, ανασκευάστηκαν 250 οχήματα, ενώ στους δρόμους του λεκανοπεδίου κυκλοφορούν επιπλέον 100 λεωφορεία των ΚΤΕΛ στα περιφερειακά δρομολόγια της ΟΣΥ. Συνολικά, δρομολόγια πραγματοποιούν 1.100 λεωφορεία στην Αθήνα και 411 στη Θεσσαλονίκη.

 • ΠΑΙΔΕΙΑ

Με τηλεκπαίδευση θα λειτουργούν από τη Δευτέρα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης από τον κορονοϊό. Το γεγονός αυτό πάντως δεν διορθώνει τις ελλείψεις ούτε ακυρώνει τα αιτήματα για παρεμβάσεις ουσιαστικής θωράκισης, όπως η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη και η αύξηση των αιθουσών διδασκαλίας. Πάντως το υπουργείο Παιδείας περιορίστηκε σε ανακοινώσεις τεχνικού περιεχομένου για τη λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ η πρωτοβάθμια (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά), καθώς και τα ολοήμερα θα συνεχίσουν με διά ζώσης παρουσία των παιδιών.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση έχουν εξασφαλιστεί τα εξής:

• Αναβάθμιση των δημοσίων δικτύων και πλατφορμών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου

• Μηδενική χρέωση δεδομένων για την πρόσβαση σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες από τους παρόχους

• Ενίσχυση του εξοπλισμού σχολείων με περισσότερες από 80.000 φορητές συσκευές από 4.500 περίπου συσκευές που υπήρχαν

• Επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Γενναίο πρόγραμμα στήριξης

Προτάσεις του για ένα «γενναίο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και του κοινωνικού κράτους» κατέθεσε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού του Συμβουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Βασικοί άξονες της πρότασης για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης είναι:

 1. 15.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία.
 2. Ευχερής και δωρεάν πρόσβαση σε τεστ για το σύνολο του πληθυσμού και αποζημίωση για τα τεστ που έχουν ήδη διενεργηθεί.
 3. 15.000 μόνιμες προσλήψεις στην Παιδεία.
 4. Επιδότηση εργασίας για όσο διαρκεί η κρίση, που περιλαμβάνει την κάλυψη από το κράτος του συνόλου των μισθών και ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων σε κλάδους που αναστέλλουν την λειτουργία τους με εντολή της κυβέρνησης.
 5. Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά με 400€ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200€ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100€ για κάθε παιδί.
 6. Μη επιστρεπτέα ενίσχυση σε όλους τους πληττόμενους αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις, ποσόν που δεν συνιστά δάνειο.
 7. Μόνιμη μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%.
 8. Μείωση ΦΠΑ εστίασης από το 13% στο 6% όσο διαρκεί η κρίση.
 9. Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000€.
 10. Μόνιμη κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.
 11. Επιδότηση 40% ενοικίου των επιχειρήσεων.
 12. Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο ώστε να μειωθεί άμεσα το κόστος παραγωγής.
 13. Αύξηση δρομολογίων των ΜΜΜ.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Προτάσεις άμεσης εφαρμογής

• Τεστ παντού, με διατίμηση και κάλυψη του κόστους από τον ΕΟΠΥΥ. Υποχρεωτικά τεστ σε εβδομαδιαία βάση για υγειονομικό προσωπικό, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα γηροκομεία και στις δομές μεταναστών.

• Ο ιδιωτικός τομέας υγείας να ενταχθεί στον ενιαίο σχεδιασμό για νοσηλεία ασθενών με τον ιό και κλίνες ΜΕΘ.

• Αμεση ενίσχυση των νοσοκομείων με ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό.

• Αμεσες προσλήψεις οδηγών και τεχνικών στα δημόσια μέσα μεταφοράς και αύξηση των οχημάτων.

• Εφαρμογή της εκ περιτροπής διδασκαλίας στα σχολεία με αναμόρφωση της ύλης.

• Οσοι εργαζόμενοι τίθενται σε αναστολή εργασίας να παίρνουν το 100% του μισθού τους με όριο τα 1.000 ευρώ τον μήνα.

• Κάλυψη όλων των ανέργων με επίδομα για όλο το διάστημα της κρίσης.

• Ειδικό πρόγραμμα 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη του κλάδου της εστίασης.

KKE

Αποσυμφόρηση και προσλήψεις

Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνει βρίσκονται τα ακόλουθα:

• Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, μαζικά δωρεάν τεστ, μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών.

• Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, με 15 παιδιά ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών.

• Αποσυμφόρηση των Μέσων Μεταφοράς, με προσλήψεις προσωπικού και με επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων, που σήμερα βρίσκονται σε απραξία.

• Κανένας εργαζόμενος, άνεργος, επαγγελματίας, δεν πρέπει να μείνει χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα.

• Εκτακτο επίδομα χωρίς προϋποθέσεις για όλους τους ανέργους.

• Απόσυρση του νέου «αντεργατικού εκτρώματος» του υπουργείου Εργασίας.

ΜέΡΑ 25

Σε τρεις άξονες

Παρεμβάσεις σε τρεις άξονες ζήτησε το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, με καθιέρωση πραγματικά δημόσιου συστήματος μαζικών τεστ και σκοπό να ελέγχεται δωρεάν όλος ο πληθυσμός (όπως στη Γερμανία, στην Κίνα, στην Ν. Κορέα και στη Σλοβακία). Αμεση πρόσληψη 7.000 μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών και άμεση επίταξη των ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών και ενσωμάτωσή τους στο ΕΣΥ «για όσο κρατά η πανδημία χωρίς τις σκανδαλώδεις αποζημιώσεις που καταβάλλει το κράτος».

Επιπροσθέτως, ζητά να προχωρήσει η αποσυμφόρηση των μέσων μεταφοράς με νέα οχήματα, συχνούς συρμούς και προσλήψεις προσωπικού. Να αποσυμφορηθούν επίσης οι πολυάριθμες σχολικές τάξεις, όπως και οι χώροι εργασίας, οι δομές προσφύγων, οι φυλακές και τα γηροκομεία με αυξημένη επικινδυνότητα και να στηριχθούν οικονομικά, πραγματικά και όχι με «κουρέματα» οι πιο αδύναμοι της κρίσης.

About Author