Εκλογές ΗΠΑ: Ανατροπή στο Μίσιγκαν με προβάδισμα Μπάιντεν

Το Μίσιγκαν με 16 εκλέκτορες, ισχυρό προπύργιο των Δημοκρατικών μέχρι το 2016 που εξέλεξε τον Ντόναλντ Τραμπ, δίνει στις φετινές εκλογές ένα ισχνό προβάδισμα στον Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το CNNi, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προηγείται με σχεδόν 12.000 ψήφους έναντι του Τραμπ, με την ενσωμάτωση να ανέρχεται στο 90%.

Σε θρίλερ διαρκείας εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς, όπως όλα δείχνουν, θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές ημέρες, ενδεχομένως και εβδομάδες για να μάθουμε τον νικητή.

Το ελαφρύ προβάδισμα που κατέχει μέχρι αυτή τη στιγμή ο δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν έναντι του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του και νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κρίνεται ως ιδιαίτερα εύθραυστο.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επίσημα αποτελέσματα, ο Μπάιντεν έχει με το μέρος του 224 εκλέκτορες από τους 270 που απαιτούνται ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει 213 εκλέκτορες.

Ειδικότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κερδίσει μέχρι στιγμής κρίσιμες πολιτείες όπως: Φλόριντα, Αϊόβα, Τέξας, Οχάιο. Ο Τζο Μπάιντεν έχει κερδίσει μέχρι στιγμής τις κρίσιμες πολιτείες: Κολοράντο, Μινεσότα, Βιρτζίνια.

Ωστόσο η αναμέτρηση έχει μέλλον ακόμη. Κρίσιμες πολιτείες, που παραδοσιακά καθορίζουν τον νικητή, όπως η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν ακόμη δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, κάτι που αναμένεται να πάρει ακόμη και ημέρες.

Εκλογές ΗΠΑ – Ντοναλντ Τραμπ: Είμαστε έτοιμοι να γιορτάσουμε

Ένα άλλος παράγοντας που θα καθορίσει το αποτέλεσμα είναι οι επιστολικές ψήφοι, που ακόμη μένουν να καταμετρηθούν. Και μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βιάστηκε να αυτοανακηρυχθεί νικητής των εκλογών, να απειλεί με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να σταματήσει την καταμέτρησή τους, είναι ωστόσο ασαφές πώς μπορεί νομικά να «σταθεί» μία τέτοια αξίωση.

Ο 77χρονος δημοκρατικός υποψήφιος εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα, τόνισε ωστόσο ότι ούτε ο ίδιος, ούτε ο αντίπαλός του είναι σε θέση να το προδικάσουν, παρά μόνο οι ψηφοφόροι.

About Author