Θα αυτοανακηρυχθεί ο Τραμπ νικητής των εκλογών;

Θα αυτοανακηρυχθεί ο Τραμπ νικητής των εκλογών χωρίς να περιμένει την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων; Αυτό υποστηρίζουν δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ

Του Μιχάλη Ψύλλου

«Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εικάζεται ότι θα αυτοανακηρυχθεί νικητής το βράδυ των εκλογών εάν είναι προσωρινά μπροστά στην καταμέτρηση των ψήφων» υποστηρίζει η αμερικανική ιστοσελίδα Axios.com , αλλά αναδημοσιεύει και το CNN επικαλούμενο συμβούλους του Αμερικανού προέδρου .
Το ιστορικό είναι ότι λόγω της πανδημίας πάνω από 90 εκατομμύρια Αμερικανοί εχουν ηδη ψηφίσει με επιστολική ψήφο – αριθμός ρεκόρ στην ιστορία της χωρας. Το πρόβλημα είναι ότι, κατά πάσα πιθανότητα, σε ορισμένες από τις «αμφίρροπες πολιτείες », οι επιστολικές ψήφοι θα αργήσουν να καταμετρηθούν ισως και μερικές ημέρες μετά τις εκλογές . Αυτό θα συμβεί για παράδειγμα στην Πενσυλβάνια  , μια πολιτεία που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά  .
Η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων μπορεί να ξεκινήσει μόνο την ημέρα των εκλογών .
Είναι επομένως πιθανό ο πρόεδρος Τραμπ ,να προηγείται  προσωρινά το βράδυ της Τρίτης , αλλά το προβάδισμά του να εξαφανιστεί τις επόμενες ημέρες με την ολοκλήρωση της καταμετρησης των επιστολικών ψήφων , στις οποίες ,σύμφωνα με εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων , ο Δημοκρατικος υποψήφιος Τζο Μπάιντεν έχει σαφές προβάδισμα .Αυτό θα σήμαινε μια περίοδο αβεβαιότητας, κατά την οποία που οι Δημοκρατικοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ο προεδρος Τραμπ.
Ο αμερικανός προεδρος  ισχυρίζεται εδώ και μήνες χωρίς αποδείξεις ότι στην ψηφοφορία μέσω του ταχυδρομείου  μπορει να υπάρξει εκτεταμένη νοθεία και ότι οι Δημοκρατικοί  θέλουν  να «κλέψουν» τις εκλογές  . Σε αρκετές πολιτείες, οι Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν -χωρίς επιτυχία- νομικά μέτρα εναντίον αυτού του μέτρου.

Πηγή: Δημοκρατία

About Author