Τα κινήματα αρνητών αλλά και η φτώχεια, κρυφές απειλές για την Ευρώπη των lockdowns του Covid

Τα Lockdowns επέστρεψαν, αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά αυτή τη φορά. Ο κρυφός “εχθρός”, όπως περιγράφει το Politico.eu (φωτό επάνω από το GettyImages για το Politico), είναι αφενός οι αρνητές και συνωμοσιολόγοι (με σημαντική εκπροσώπηση μεταξύ αυτών ακροδεξιά και εθνικιστικά κινήματα) και αφετέρου οι πολίτες που έχουν κουραστεί από το κλείσιμο και τις συνέπειες στις οικονομίες που ωθούν πολλούς από αυτούς στη φτώχεια.

Καθώς χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη υιοθετούν αυστηρότερα μέτρα για να επιβραδύνουν το ρυθμό του δεύτερου κύματος της επιδημίας κοροναϊού, οι Ευρωπαίοι βιώνουν μια αίσθηση αναδρομής στην άνοιξη. Αλλά εκτός από την αλλαγή της σεζόν, υπάρχει κάτι άλλο: μια αυξανόμενη αντίδραση ενάντια στους περιορισμούς.

«Αυτή τη φορά έχουμε να κάνουμε με δύο εχθρούς: τον ίδιο τον κοροναϊό και την κόπωση της κορώνας», δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λέιν .

Καθώς η μόλυνση εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη, με μονάδες κρίσιμης φροντίδας και τα συστήματα υγείας να διακινδυνεύουν ή να φτάνουν σε υπερφόρτωση σε πολλές χώρες, οι κυβερνήσεις υιοθετούν περισσότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων νέων lockdown στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και αυστηρούς περιορισμούς στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Αυστρία. Αλλά αυτή τη φορά δεν είναι τόσο καλά δεκτά, καθώς οι άνθρωποι αγωνίζονται με οικονομικές δυσκολίες, και πολλοί βλέπουν την τρέχουσα κατάσταση ως αποφεύξιμη – ένδειξη κυβερνητικής αναποτελεσματικότητας.

Η Ιταλία είναι το πιο κραυγαλέο παράδειγμα. Η χώρα ήταν η πρώτη και μια από τις πιο σκληρές επιτυχίες την άνοιξη και απολάμβανε ένα θερινό κενό κατά τη διάρκεια της οποίας οι περισσότερες δραστηριότητες ξαναρχίστηκαν. Ωστόσο, μια αύξηση των περιπτώσεων ανάγκασε την κυβέρνηση να υιοθετήσει αυστηρά νέα μέτρα , όπως το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων στις 6 μ.μ.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας ξέσπασαν διαδηλώσεις στην πόλη της Νάπολης , μετά την ανακοίνωση για περιφερειακό κλείδωμα, που αργότερα αποσύρθηκε από τον περιφερειακό κυβερνήτη. Στη Ρώμη , μια ομάδα που συνδέεται με τη Forza Nuova, ένα νεοφασιστικό κόμμα, συγκρούστηκε με την αστυνομία καθώς διαμαρτυρήθηκε για μια νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και την «δικτατορία υγιεινής» .Πολλοί συνελήφθησαν στο Μιλάνο σε μια διαμαρτυρία ενάντια σε νέους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του πρώιμου κλεισίματος μπαρ και εστιατορίων.

Ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte είπε ότι κατάλαβε πως το νέο κύμα περιοριστικών μέτρων «προκαλεί οργή και απογοητεύσεις», αλλά προειδοποίησε για τον κίνδυνο «διείσδυσης» διαδηλώσεων από «ανταγωνιστικές ομάδες που προσπαθούν να πυροδοτήσουν συγκρούσεις».

Ενώ η πλειοψηφία των Ιταλών υποστηρίζει τα νέα μέτρα που εγκρίθηκαν την Κυριακή, ή ακόμη και αυστηρότερα, το ένα τέταρτο των Ιταλών πιστεύουν ότι είναι υπερβολικά, σύμφωνα με δημοσκόπηση της SWG .

Οι διαμαρτυρίες τροφοδοτούν μια αυξανόμενη αίσθηση παρανομίας μεταξύ εκείνων που φέρουν το βάρος του οικονομικού κόστους της πανδημίας, σύμφωνα με τον Clifford Stott, καθηγητή κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Keele και μέλος του SAGE, ενός οργανισμού που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση πανδημία.

Τα οικονομικά δεινά «χτυπούν άνισα την κοινωνία και αυτό δημιουργεί ένα πλαίσιο αυξανόμενης αποξένωσης από εκείνους που υφίστανται τη μεγαλύτερη ζημιά», συμπεριλαμβανομένων των φτωχών και των νέων, είπε ο Στότ. “Η συνειδητοποίηση ότι αυτό θα επιδεινωθεί δημιουργεί ένα πλαίσιο όπου οι συγκρούσεις γίνονται πιο πιθανές.

Η Ιταλία δεν είναι μόνη της που αντιμετωπίζει κοινωνικές αναταραχές. Στην Ισπανία , οι διαμαρτυρίες ενάντια στους περιορισμούς του κορανοϊού έγιναν βίαιες σε πολλές πόλεις για δεύτερη νύχτα το Σάββατο. Δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και περίπου 30 αξιωματικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις του Σαββάτου, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης, μετά από συγκρούσεις στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και άλλες πόλεις.

Στις Βρυξέλλες, η αστυνομία διέλυσε μια μη εξουσιοδοτημένη διαμαρτυρία κατά του αποκλεισμού στις 25 Οκτωβρίου. Το Βέλγιο, το οποίο έχει τώρα τον υψηλότερο αριθμό κατά κεφαλή μολύνσεων στην Ευρώπη, ανακοίνωσε το δεύτερο lockdown την Παρασκευή .

Στο Βερολίνο, η αστυνομία ανέφερε μια εμπρηστική επίθεση στις 25 Οκτωβρίου στο Ινστιτούτο Robert Koch, την ομοσπονδιακή υπηρεσία που συμβουλεύει την κυβέρνηση για την πανδημία, υποψιαζόμενη ένα πολιτικό κίνητρο. Την ίδια ημέρα, μερικές χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν ενάντια στους περιορισμούς του κοροναϊού στη γερμανική πρωτεύουσα – ένα ετερογενές πλήθος που συγκεντρώνεται από το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένων και των ακροδεξιών εξτρεμιστών, των σκεπτικιστών εμβολίων και των ανθρώπων που πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας που πιστοποιούν την τεχνολογία 5G με τη διάδοση του ιού.

«Μπορείτε να δείτε τις διαμαρτυρίες και, ας πούμε, την έλλειψη κατανόησης … Αυτό θα συνεχίσει να μας απασχολεί πολύ», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την Τετάρτη, αφού ανακοίνωσε το νέο κλείδωμα της χώρας.

Το άγχος αντικατοπτρίζει μια αυξανόμενη αίσθηση δυσαρέσκειας για το πώς οι ηγέτες στη Δυτική Ευρώπη αντιμετωπίζουν την πανδημία, καθώς το φαινόμενο «συσπείρωση γύρω από τη σημαία» που ενίσχυσε τις βαθμολογίες έγκρισής τους κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας μειώθηκε κατά τη δεύτερη.

About Author