Αμερικανικές εκλογές 2020: Τελικές δημοσκοπήσεις

Ο Τζο Μπάιντεν παραμένει το φαβορί για να κερδίσει τη λαϊκή ψήφο στις σημερινές αμερικανικές εκλογές 2020, σύμφωνα με τις τελικές δημοσκοπήσεις, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ πλησιάζει σε αρκετές αμφίρροπες πολιτείες, ελπίζοντας έτσι σε μια επανάληψη του σκηνικού προ τετραετίας και στην επανεκλογή του.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος διατηρεί σημαντικό προβάδισμα τεσσάρων έως 10 ποσοστιαίων μονάδων σύμφωνα με τις τελευταίες πανεθνικές δημοσκοπήσεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων του fivethirtyeight.com φέρνει τον Μπάιντεν μπροστά με 8,4%, ενώ το Real Clear Politics του δίνει προβάδισμα 6,7%. Ωστόσο, ο Τραμπ που κλιμακώνει μέχρι την τελευταία στιγμή τη ρητορική του, εμφανίζεται να ανακτά έδαφος σε ορισμένες από τις αμφίρροπες πολιτείες, που πρέπει να νικήσει για να εξασφαλίσει την παραμονή του στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ.

Στη Φλόριντα, τη μεγαλύτερη από τις αμφίρροπες Πολιτείες, ο Μπάιντεν προηγείται με μόλις 1,7% σύμφωνα με το μέσο όρο των σημαντικότερων δημοσκοπήσεων. Η τελική σφυγμομέτρηση των Ipsos / Reuters δίνει επίσης πολύ μικρό προβάδισμα στον Μπάιντεν στη Φλόριντα και τον φέρνει σχεδόν ισόπαλο με τον Τραμπ στη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα, αν και πανεθνικά προηγείται με οκτώ μονάδες (52% έναντι 44%) του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του. Αναλυτές εκτιμούν ότι αν θέλει ο Τραμπ να φθάσει στον μαγικό αριθμό των 270 εκλεκτόρων, που στέφουν τον νικητή των αμερικανικών εκλογών, θα πρέπει οπωσδήποτε να κρατήσει υπό τον έλεγχό του τη Φλόριντα, όπου έχει ήδη ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, με τους 29 εκλέκτορες, την οποία είχε αποσπάσει προ τετραετίας από τη Χίλαρι Κλίντον με μόλις 1,2%. Αλλά η Φλόριντα είναι εξίσου σημαντική και για τον Μπάιντεν και μπορεί να του ανοίξει το δρόμο για τη νίκη. Οι επιστολικές ψήφοι θα καταμετρηθούν στην Πολιτεία αυτή στη διάρκεια της ημέρας, πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν είναι οριακή η μάχη, μπορεί να ανακοινωθεί ο νικητής της αναμέτρησης πριν τα μεσάνυχτα τοπική ώρα.

About Author