Σάντσεθ και Ιγκλέσιας στηρίζουν την ισπανική κοινωνία με 239 δισ. ευρώ

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του», τόνισε ο Ισπανίας πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάμπλο Ιγκλέσιας συμπλήρωσε ικανοποιημένος ότι «η Ισπανία με τον πιο κοινωνικό προϋπολογισμό στην Ιστορία της αφήνει πίσω τη νεοφιλελεύθερη λιτότητα και τις περικοπές».

Οι Σοσιαλιστές και η Αριστερά θα ρίξουν στη μάχη για να στηρίξουν την κοινωνία και να νικήσουν την πανδημία 239,76 δισ., που, εάν προστεθεί και το κόστος των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, με τις αντίστοιχες αυξήσεις που προβλέπονται, θα ξεπεράσουν τα 456 δισ., κατά 20,1% παραπάνω από τα 379 δισ. του προϋπολογισμού του 2020.

Η Αριστερά και οι Σοσιαλιστές πονούν για μια κοινωνία που γονατίζει από την πανδημία, μετά τις τραγικές, όπως αποδείχθηκαν, περικοπές στην Υγεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες από τις δεξιές κυβερνήσεις του Μαριάνο Ραχόι και τους δεξιούς προέδρους των τοπικών κυβερνήσεων, με άξονα τη Μαδρίτη. Τα ημερήσια κρούσματα στη χώρα πλησίασαν τα 20.000 άτομα την ημέρα, για να φτάσουν συνολικά στα 1,14 εκατομμύρια άτομα, ξεπερνώντας το 2% του συνολικού πληθυσμού των σχεδόν 50 εκατομμυρίων κατοίκων. Τα θύματα πλησίασαν τις 36.000. Ακόμη χειρότερα, σε έναν μήνα εξαπλασιάστηκαν τα κρούσματα στις ΜΕΘ.

Με βάση το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή από τα κόμματα που έδιωξαν τη Δεξιά, προβλέπεται αύξηση κατά 369% ή κατά 2,25 δισ. για την πολιτική της λαϊκής κατοικίας, αύξηση κατά 150% ή 2,3 δισ. στη στήριξη του εμπορικού κόσμου, του τουρισμού και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αύξηση κατά 115% ή 11,5 δισ. στις υποδομές, αύξηση 104% ή 11,16 στη βιομηχανία και την ενέργεια, αύξηση 75% ή 12,34 δισ. στην έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία, συνολική αύξηση 75% ή 7,33 δισ. στην Υγεία, αύξηση 79% ή 4,89 δισ. στην Παιδεία, αύξηση 70% ή 5,2 δισ. στις κοινωνικές υπηρεσίες και αύξηση κατά 60% ή 39,93 δισ. στις γενικές δημόσιες υπηρεσίες.

Ο κοινωνικός προϋπολογισμός των Σοσιαλιστών και του Unidas Podemos αποτελεί το τελευταίο από μια σειρά μέτρα για να σωθούν οι εργαζόμενοι, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από την πανδημία και την κρίση. Για άλλη μια φορά, ο Σάντσεθ και ο Ιγκλέσιας έδωσαν νέα παράταση, τουλάχιστον έως τις 31 Ιανουαρίου, στο τεράστιο κοινωνικό “μαξιλάρι” για το πάγωμα των απολύσεων μεσούσης της πανδημίας, την επιδότηση της απασχόλησης με το 70% των αποδοχών των εργαζομένων που σταμάτησαν να εργάζονται, με την επέκταση των κοινωνικών εγγυήσεων και στους επισφαλείς εργαζόμενους, την εγγύηση πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο, το νερό και το Διαδίκτυο των ασθενέστερων νοικοκυριών, την εξασφάλιση τροφής για 1,4 εκατομμύρια άτομα και το πάγωμα των κατασχέσεων κατοικιών και των εξώσεων, ενώ μέσα σε τρεις μήνες θα έχει κατατεθεί και ο χάρτης εναντίον της παράνομης και παράλογης αύξησης των ενοικίων.

About Author