Η τηλεόραση που μιμείται και …”ψεκάζει”

Είναι γνωστό πως η τηλεόραση μιμείται την τηλεόραση. Ήτοι, οτιδήποτε εισάγεται ως νέο…προϊόν και “πουλάει” (με βάση τις τηλεθεάσεις!) γίνεται trend και επαναλαμβάνεται. Τελικά από “εξωτικό” μετατρέπεται σε συνηθισμένο και δρα υποδόρια ως δηλητήριο.

Πριν μερικά χρόνια ένας παρουσιαστής (που στη συνέχεια…πρόκοψε) έδωσε εξήντα λεπτά στο Νίκο Μιχαλολιάκο υποσχόμενος ότι “θα τον σκίσει”. Πολλοί, μετά την εκπομπή, ισχυρίστηκαν ότι συνέβη μάλλον το αντίθετο. Δεν έχει σημασία, ο ναζί που διηύθυνε επί χρόνια την εγκληματική οργάνωση “Χρυσή Αυγή” κέρδισε εύκολα τη δημοσιότητα που ήθελε και αλίευσε οπαδούς, ψηφοφόρους και νέα μέλη για τα τάγματα εφόδου. Το ίδιο περίπου είχε υποσχεθεί επαιρόμενος και άλλος παρουσιαστής-πιο παλιά καραβάνα- και επειδή είχε μεγάλη αυτοπεποίθηση στις δυνάμεις του έδωσε ταυτόχρονα τηλεοπτικό βήμα σε τέσσερις (!) ταυτοχρόνως νεοναζί της “Χρυσής Αυγής”. Ακολούθησαν και άλλοι δημοσιογράφοι διαπιστώνοντας πως οι φασίστες new comers (τότε) έχουν απήχηση, οι εκπομπές τους τηλεθέαση και οι εφημερίδες τους αυξημένη κυκλοφορία.

Ο Αντώνης Σρόϊτερ υποσχέθηκε πως θα κάνει μια εκπομπή με αρνητές της πανδημίας και οπαδούς των θεωριών συνωμοσίας για την πανδημία του Covid. Μάλιστα, διαφήμισε δεόντως την βεβαιότητά του.

Τελικώς, αναγκάστηκε να μην μεταδώσει ποτέ την εκπομπή του για να εισπράξει την ειρωνεία του αοιδού και εκπροσώπου του κινήματος των αρνητών Γρηγόρη Πετράκου.

Η συνταγή θα ήταν απλή αλλά τελικά υπονομευτικά απλοϊκή: Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας (της επιτροπής του υπουργείου Υγείας) θα εκπροσωπούσε την σοβαρότητα της επιστήμης απέναντι στους ψεκασμένους των θεωριών συνωμοσίας. Ευτυχώς το κανάλι δεν μετέδωσε ποτέ την εκπομπή. Το κακό, όμως, έγινε και η θέση των αρνητών ενισχύθηκε επειδή τώρα διακινούν πως η εκπομπή αποσύρθηκε επειδή ο αοιδός νίκησε κατά κράτος την επιστήμη.

Ο ορθολογισμός, όμως, δεν μπορεί να συνομιλεί με τον ανορθολογισμό. Αφενός γιατί εξισώνονται στα μάτια του κόσμου, αφετέρου διότι ο δεύτερος συνήθως νικά. Είναι πιο εύπεπτος, εύκολα κατανοητός και χαϊδεύει το μαλακό υπογάστριο του λαϊκισμού.

Το πολλάκις εξαμαρτείν γεννά παραφροσύνη. Από τους ναζί χρυσαυγίτες, στους ψεκασμένους των διαφόρων θεωριών συνωμοσίας, στις τηλεπερσόνες της trash τηλεόρασης, στους αρνητές της πανδημίας. Πάντοτε η ίδια μάχη, με τα ίδια επιχειρήματα και τους ίδιους νικητές…

Σ.Κ

Πως δικαιολόγησε ο Αντώνης Σρόϊτερ το “κόψιμο” της εκπομπής:

«Η εκπομπή που δεν προβλήθηκε, έδινε για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε κορυφαίους λοιμωξιολόγους και άλλους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, να αποδομήσουν έναν προς έναν, με στοιχεία, έρευνες και αριθμούς, όλους τους ισχυρισμούς των συνωμοσιολόγων και αρνητών. Ισχυρισμοί, που διαδίδονται μήνες τώρα, χωρίς κανέναν αντίλογο, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ακριβώς επειδή δεν αποδομούνται, φουντώνουν και βρίσκουν υποστηρικτές. Είμαι της άποψης, ότι μπροστά σε μια επικίνδυνη άποψη ή θεωρία, στέκεσαι απέναντι, την κοιτάς στα μάτια και την συντρίβεις με στοιχεία και ντοκουμέντα. Δεν προσποιήσαι ότι δεν υπάρχει, γιατί θα την βρεις μπροστά σου. Κρίθηκε παρόλα αυτά, ότι η συγκυρία ήταν ακατάλληλη».

About Author