Αδωνις Γεωργιάδης: Το 2020 είναι χρονιά συμφοράς

Σε ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε: «Το 2020 είναι χρονιά συμφοράς και μακάρι να μην την είχαμε ζήσει ποτέ! Θα κυνηγούν οι επιπτώσεις της για πολλά χρόνια επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια καταστροφή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Γεωργιάδης περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στις οικονομίες όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και διεθνώς. Όπως είπε, η χώρα μας τα πήγε περίφημα στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος, παίρνοντας τα εύσημα τόσο από την Ευρώπη όσο και από το ΔΝΤ. Ωστόσο, προειδοποίησε πως ένα γενικευμένο lockdown μέσα στις γιορτές μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε την αντιπολίτευση και ειδικότερα τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να γκρινιάζει και να ασκήσει υπεύθυνη πολιτική, χωρίς να βάζει στο στόχαστρο τον Σ. Τσιόδρα. «Βλέπω στοχοποιείτε τον κ. Τσιόρδα! Αυτός σας πείραξε τώρα! ας σοβαρευτούμε όλοι», είπε.

Με αφορμή την επερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ ο υπουργός άφησε αιχμές κατά του Ν. Παππά, λέγοντας πως δεν μπορεί να δέχεται κριτική από αυτόν που ο κ. Καλογρίτσας κατήγγειλε πως χρηματοδότησε εφημερίδα για να επιτίθεται στη ΝΔ και προσωπικά στον πρωθυπουργό.
Από τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ανδ. Ξανθός επιτέθηκε στη κυβέρνηση κάνοντας λόγο για ομολογία αποτυχίας στην υγεία κατηγορώντας την, παράλληλα,  πως δεν χρησιμοποίησε ως όφειλε το χρόνο που είχε προκειμένου να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας. Από κοντά και ο Ν. Παππάς που κατήγγειλε πως υπάρχουν αποσπασμένοι σε υπουργικά γραφεία εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, ενώ ο Ν. Φίλης δεν άφησε ασχολίαστες τις κινήσεις της υπουργείου Παιδείας για τις συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία.

«Προφανώς συμφωνεί όλη η αίθουσα με τα ζητήματα της ατομικής ευθύνης αλλά όταν υπάρχουν ζητήματα που οι κυβερνητικές παρεμβάσεις μπορούσαν να έχουν δώσει λύσεις ελέγχεστε!», είπε ο Ανδ. Λοβέρδος του ΚΙΝΑΛ με τον Χρ. Κατσώτη του ΚΚΕ να προσθέτει: «Η κυβέρνηση προκλητική κρύβεται πίσω από την ατομική ευθύνη και τη βολική σύγκριση με άλλα κράτη».

Ο Β. Βιλιάρδος της Ελ. Λύσης σημείωσε πως επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη του κόμματός του για ύφεση της τάξης του 10%, ενώ άσκησε και κριτική για το άνοιγμα των συνόρων στον τουρισμό.

Η Φ. Μπακαδήμα, τέλος, του ΜεΡΑ25 κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εθελοτυφλεί αποδίδοντας το πρόβλημα της πανδημίας αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη και αγνοώντας το κοινωνικό κράτος στη διαχείριση της κρίσης.

About Author