Εσωτερική έρευνα της Frontex μετά τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις στα ελληνικά σύνορα

Τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας για περιστατικά που αναφέρονται στον Τύπο σχετικά με τη δραστηριότητά της στα ελληνικά σύνορα ανακοίνωσε η Frontex.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός φύλαξης συνόρων και ακτών ανέφερε ότι προς το παρόν δεν έχουν προκύψει έγγραφα ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίξουν καταγγελίες παραβίασης του κώδικα λειτουργίας της από μέλη της στο πεδίο.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκερί, δήλωσε ότι «σε επαφές και συζητήσεις με την Ευρωπαία Επίτροπο Ίλβα Γιοχάνσον την ενημέρωσα ότι εξετάζουμε τις καταγγελίες από διάφορα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη δραστηριότητά μας στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας», προσθέτοντας ότι δε θα γίνουν ανεκτές παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά τη δραστηριότητα της υπηρεσίας.

«Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην παροχή υποστήριξης στην Ελλάδα στα εξωτερικά της σύνορα συμφώνως προς την αποστολή μας και το πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο κ. Λεγκερί.

Στα πλαίσια της συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές νωρίτερα φέτος ο επικεφαλής της Frontex είχε ζητήσει τη διερεύνηση δύο περιστατικών κοντά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η Ελλάδα, όπως υπενθύμισε η Frontex, δεν εντόπισε αποδείξεις κάποιας παράνομης πράξης στο ένα από τα περιστατικά, ενώ διερευνά ακόμη το δεύτερο.

About Author