Κοροναϊός: Νέα μέτρα μετά το σοκ των 865 κρουσμάτων

Συναγερμό έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού τα τελευταία 24ωρα στη χώρα μας. Χθες ανακοινώθηκαν 865 κρούσματα, ενώ οι εφιαλτικές προβλέψεις για 1.000 κρούσματα ημερησίως, μοιάζουν να πλησιάζουν απειλητικά.

Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε νέα -αυστηρότερα- μέτρα, με σκοπό την αποφυγή της περεταίρω εξάπλωσης του ιού.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε σύσκεψη με τους ειδικούς όσον αφορά τον χάρτη της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, η Καστοριά έγινε η δεύτερη περιοχή που μπαίνει σε lockdown μετά την Κοζάνη. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τα Γιάννενα παραμένουν στο επίπεδο συναγερμού «3» (πορτοκαλί), ενώ στο ίδιο επίπεδο ανεβαίνουν η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες.

Σήμερα αναμένεται να «κλειδώσουν» νέα μέτρα, ενώ δεν αποκλείεται η ανακοίνωσή τους να γίνει με διάγγελμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα της πρωθυπουργικής παρέμβασης θα οριστικοποιηθεί αφού θα προηγηθεί η σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και της επιτροπής των λοιμοξιωλόγων, παρουσία και του Σωτήρη Τσιόδρα.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα, έως τις 5 το πρωί. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε πολλές πόλεις του πλανήτη με πιο πρόσφατη το Παρίσι.

Ακόμα ένα πιθανό μέτρο είναι η γενικευμένη χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Άλλα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι αφορά την εστίαση και είναι το ενδεχόμενο να κατεβάζουν ρολά τα καταστήματα νωρίτερα απ’ ότι συμβαίνει τώρα. Ένα επιπλέον μέτρο που εξετάζεται είναι ο διπλασιασμός του προστίμου για όσους δεν φορούν μάσκα, δηλαδή από τα 150 ευρώ η «καμπάνα» να πάει στα 300, καθώς και η αυστηροποίηση των ελέγχων από τις αρχές για την τήρηση όλων των μέτρων.

Ενδεικτικό της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων είναι ότι πριν από ακριβώς ένα μήνα, στις 21 Σεπτεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 453 κρούσματα.

Στις ημέρες που μεσολάβησαν, ο αριθμός των κρουσμάτων κυμάνθηκε σε υψηλό επίπεδο: Κινήθηκε στην περιοχή των 350 – 400 περιστατικών ημερησίως, με τις τελευταίες μέρες να εδραιώνεται πάνω από τα 400. Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία φορά που τα κρούσματα ήταν κάτω από 400, ήταν στις 12 Οκτωβρίου, δηλαδή 9 μέρες πριν.

Χαμηλότερος αριθμός κρουσμάτων μέσα στον τελευταίο μήνα (σ.σ από τις 21/9) ήταν τα 218 στις 27/9. Τις τελευταίες 30 ημέρες, η χώρα μας έχει μετρήσει συνολικά 12.236 κρούσματα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας παρουσιάζει μια εκθετική αύξηση τις τελευταίες ημέρες. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο το γεγονός ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε από την Καστοριά, όπου βρέθηκε νωρίτερα πως «έχουμε επιθετική έξαρση του ιού με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά του πρώτου γύρου». Και χαρακτήρισε την κατάσταση ως κρίσιμη, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Προς την επιβολή νέων μέτρων στις περιοχές που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό έδειξε και ο Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και της Μέλος Επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο MEGA.

Ερωτηθείς για την ραγδαία και άκρως ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου ανέφερε πως: «Έχουμε πολύ μεγάλη κυκλοφορία του ιού. Θα εφαρμοστούν οι κανόνες που έχουν θεσμοθετηθεί. Τα τέσσερα χρώματα.

Τα μέτρα δεν έχουν τηρηθεί. Η λήψη των μέτρων δεν αρκεί, πρέπει να τηρηθούν. Τώρα που θα αλλάξουν τα χρώματα, προβλέπονται κι άλλα μέτρα. Το μόνο που φαντάζομαι θα προστεθεί σε αυτά που ήδη προβλέπονται είναι κάποια μέτρα για τις πολύ μεγάλες αστικές περιοχές στο πορτοκαλί επίπεδο, ώστε να μην φτάσουν στο κόκκινο».

Αναφορικά στα σχολεία που παραμένουν ανοιχτά ακόμα και σε περιοχές που τελούν υπό κατεστώς τοπικού lockdown, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι «δεν έχουμε ενδοσχολική μετάδοση. Γι αυτό υπάρχει αυτή η ρύθμιση. Δεν εφαρμόζονται μέτρα σε επίπεδο δήμου».

Στη «σκιά» των επερχόμενων μέτρων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε χθες ανακατατάξεις στον υγειονομικό χάρτη. Συγκεκριμένα, η Καστοριά ανέβηκε στο «κόκκινο» επίπεδο και έγινε η δεύτερη περιοχή που βρίσκεται στο μεγαλύτερο επίπεδο κινδύνου μαζί με την Κοζάνη. Επιπλέον, η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες θα βρεθούν στο επίπεδο 3, δηλαδή το «κίτρινο».

 

About Author