Αγωγή του Αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης κατά της Google

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υπέβαλε αγωγή κατά της Google για μονοπωλιακή και αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά στην αναζήτηση μέσω διαδικτύου και τη διαφήμιση αναζήτησης που αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους του τεράστιου ομίλου της.

Η πολυαναμενόμενη υπόθεση, που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον, σηματοδοτεί την πιο επιθετική νομική πρόκληση στις ΗΠΑ για την κυριαρχία μιας εταιρείας στον τομέα της τεχνολογίας σε περισσότερες από δύο δεκαετίες, με τη δυνατότητα να δημιουργήσει αναταράξεις στη Silicon Valley και πέραν αυτής.

Η Google τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει αρνητική δημοσιότητα καθώς έχει κερδίσει σημαντική ισχύ χωρίς να παρέχει διαφανή στοιχεία αλλά παράλληλα αποφεύγοντας μια αναμέτρηση με την κυβέρνηση μέχρι τώρα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρεί ότι η Google διατηρεί το καθεστώς της ως σχεδόν μιας αποκλειστικής πύλης στο Διαδίκτυο μέσω ενός παράνομου ιστού αλληλοσυνδεόμενων επιχειρηματικών συμφωνιών που αποκλείουν τους ανταγωνιστές.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι η Google χρησιμοποιεί δισεκατομμύρια δολάρια που συλλέγονται από διαφημίσεις στην πλατφόρμα της για να πληρώσει κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και προγράμματα περιήγησης, όπως το Safari της Apple Inc., για να διατηρήσει τη Google ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης.

About Author