Αύξηση στρατιωτικής θητείας – Ποιους θα αφορά και πότε εφαρμόζεται

Κλειδωμένη πρέπει να θεωρείται η αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες αλλά η κυβέρνηση θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις μέσα στην εβδομάδα με τις ανακοινώσεις να αναμένονται στις αρχές της επόμενης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα προχωρήσει αμέσως η εφαρμογή της απόφασης, ώστε να ξέρουν αυτοί που θα παρουσιαστούν πόσο θα υπηρετήσουν. Συζητείται να ισχύσει για κάποιες ΕΣΣΟ παρακάτω, ενώ σίγουρα δεν θα ισχύσει για όσους υπηρετούν ήδη, δεν θα έχει δηλαδή αναδρομική ισχύ.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθάριζαν ότι δεν εγκρίθηκε τελικά η υποχρεωτική στράτευση στα 18, ενώ φαίνεται πως δεν είναι πιθανό ούτε το σενάριο διζωνικής θητείας, δηλαδή μικρότερης θητείας για όσους υπηρετούν στα σύνορα, αν και έχει πέσει στο τραπέζι.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα την Κυριακή. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε, ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου περιλαμβάνει προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών καθώς και αύξηση των στρατεύσιμων με αύξηση της θητείας στους 12 μήνες που «θα γίνει σύντομα» αλλά και «με αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών που βγάζουν τους αξιωματικούς στο στρατό ξηράς, την πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό», γεγονός που δεδομένα θα φέρει «περισσότερους στον Έβρο για να υπηρετήσουν».

Σημειωτέον ότι ακόμη και εάν ανακοινωθεί η εφαρμογή της 12μηνης θητείας έστω και μετά από ορισμένες ΕΣΣΟ, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα υπάρξει άμεσα αύξηση του αριθμού στρατευσίμων καθώς θα σπεύσουν περισσότεροι να παρουσιαστούν πριν τεθεί σε ισχύ, “κόβοντας” τις αναβολές τους.

About Author