ΥΠΟΙΚ: Οι «εύλογες δαπάνες» για μία οικογένεια είναι… τα 1.126 ευρώ το μήνα

Μία πολύ καλή εικόνα για το τι πιστεύει ο Χρήστος Σταϊκούρας για τις εύλογες δαπάνες -πέρα τον οποίων οποιοδήποτε ποσό θα κατάσχεται, σύμφωνα με τον νέο νόμο-, αποτέλεσαν οι εξηγήσεις που έδωσε σήμερα στην Βουλή, όταν στην επιτροπή Οικονομικών συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τον νέο πτωχευτικό κώδικα. Το νομοσχέδιο δηλαδή που μεταξύ άλλων προβλέπει την πτώχευση των φυσικών προσώπων.

Αναγκαστικά, λοιπόν, εφόσον προβλέπει κάτι τέτοιο τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα των ακατάσχετων λογαριασμών και τα όρια που πρέπει να έχουν. Δηλαδή το πόσα χρήματα χρειάζεται ένα νοικοκυριό για να μπορέσει να ….βγάλει το μήνα του.

Έτσι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όπως καθαρίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ» είναι οι εξής:

  • Σε ένα νοικοκυριό με έναν ενήλικα οι δαπάνες αυτές ανέρχονται σε 537 ευρώ το μήνα. Δηλαδή ένας άνθρωπος που μένει μόνος του με 537 ευρώ θα πληρώσει ενοίκιο. Θα φάει, θα μετακινηθεί, θα ντυθεί και θα πληρώσει και λογαριασμούς.
  • Στους δύο ενήλικες «αυτές ανέρχονται σε 906 ευρώ το μήνα». Αυτό είναι το ποσό για να κάνουν όλα τα παραπάνω δύο άνθρωποι. Ούτε καν δηλαδή το …διπλάσιο από αυτό που προβλέπεται για ένα φυσικό πρόσωπο. (Θα ισχύει μάλλον για να …ενισχυθούν οι διαπροσωπικές σχέσεις και η αλληλεγγύη ανάμεσα στα νέα ζευγάρια).
  • Εάν οι δύο αυτοί ενήλικες αποκτήσουν και ένα παιδί, οι «εύλογες δαπάνες» …εκτοξεύονται. Σύμφωνα πάντα με τον Χρήστο Σταϊκούρα «σε ένα νοικοκυριό με δύο ενήλικες και ένα τέκνο οι δαπάνες είναι 1.126 ευρώ το μήνα». Επίσης αν υπάρχουν δύο παιδιά «οι δαπάνες αυτές ανέρχονται στα 1347 ευρώ». Δηλαδή με 1126 ευρώ το μήνα ή 1347 ευρώ  μια οικογένεια εκτός από το σπίτι το «φως, νερό, τηλέφωνο» να καλύψει και τα έξοδα εκπαίδευσης ενός ή δύο παιδιών, όπως και τα στοιχειώδη για την ανάπτυξή τους.  Αυτό χωρίς να συνυπολογίσουμε το ενδεχόμενο ένα από τα δύο παιδιά να σπουδάζει σε κάποια πόλη της επαρχίας. Στην περίπτωση που υπάρχει και ένας ακόμη ενήλικος στο σπίτι, εξαρτώμενος δηλαδή δίχως σύνταξη, έχουμε αύξηση δαπάνης κατά 208 ολόκληρα ευρώ, εφόσον η «εύλογη δαπάνη» φθάνει τα 1555 ευρώ το μήνα. Αφορούν προφανώς τις περιπτώσεις ηλικιωμένων, η ατόμων που δεν έχουν την ικανότητα να εργαστούν για διάφορους λόγους.

Με τις παραπάνω αποδοχές, τα νοικοκυριά αυτά δεν πρέπει μόνο να επιβιώσουν. Πρέπει επίσης να πληρώσουν και όλους τους φόρους που τους αναλογούν: Για παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ που ξεκίνησε ήδη να πληρώνεται και πρέπει να εξοφληθεί έως τον Φεβρουάριο. Όλα τα έξοδα που αφορούν την μετακίνηση με αυτόκίνητο (ασφάλεια, τέλη κυκλοφορίας και όλα τα σχετικά).

Μετά από όλα αυτά ο Χρήστος Σταϊκούρας συμπέρανε ότι «στην πλειονότητα των μέσων νοικοκυριών της χώρας μας οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης είναι εφάμιλλες ή ξεπερνούν λίγο το οριζόντιο ακατάσχετο των 1250 ευρώ το μήνα». Υποσχέθηκε πάντως ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση για να οριοθετηθούν οι όποιες υπερβάσεις.

Είναι μάλλον μάταιο να ρωτήσουμε αν ο Χρήστος Σταϊκούρας και το λοιπό οικονομικό επιτελείο μπορούν να μας εξηγήσουν πώς ακριβώς μπορούν με τα χρήματα αυτά να καλυφθούν οι ανάγκες ενός νοικοκυριού. Όπως φαίνεται όμως τέτοια ζητήματα δεν απασχολούν το οικονομικό επιτελείο μια και έχει αναλάβει την «μεγάλη αποστολή» να διασώσει την «οικονομία της χώρας» από την νέα κρίση. Δίχως αυτό προφανώς να περιλαμβάνει …τους κατοίκους της. Αυτοί μπορούν να συνεχίσουν να διαβιούν με τις «εύλογες δαπάνες».

Πηγή: Ημεροδρόμος

About Author