Καταγγελίες για παραβίαση της εκεχειρίας ειρήνης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Με κατηγορίες περί παραβίασης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ξεκίνησε η ανθρωπιστική εκεχειρία στην περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία από τις 27 Σεπτεμβρίου έχει καταστεί θέατρο πολεμικής σύρραξης μεταξύ Αρμένιων αυτονομιστών και αζερικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγες ώρες μετά την ενεργοποίηση της κατάπαυσης του πυρός, η Αρμενία έσπευσε να κατηγορήσει το Αζερμπαϊτζάν ότι παραβίασε τη συμφωνία, καταγγέλλοντας την εκτόξευση ρουκετών.

«Ο εχθρός παραβιάζοντας για άλλη μια φορά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, έβαλλε με πυροβολικό προς βόρεια κατεύθυνση από τις 00:04 ως τις 02:45 (τοπικές ώρες· 23:04 χθες Σάββατο ως τη 01:45 σήμερα Κυριακή ώρες Ελλάδας) και εκτόξευσε ρουκέτες προς νότια κατεύθυνση από τις 02:20 ως τις 02:45» επεσήμανε η εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου Άμυνας, Σουσάν Στεπανιάν.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από το Μπακού.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, που μεσολάβησε την περασμένη εβδομάδα για να επιτευχθεί η εκεχειρία, μίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του των δύο χωρών και τους τόνισε ότι θα πρέπει να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά την ανακοίνωση αυτή, τόνισε ότι «χαιρετίζει τις προσπάθειες των Συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ (ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία) καθώς και της Αρμενίας» για την επίτευξη εκεχειρίας. Πρόσθεσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι έτοιμο «να τηρήσει τους όρους» όπως συμφωνήθηκαν «στην ανακοίνωση της Μόσχας της 10ης Οκτωβρίου και των συμφωνιών της 17ης Οκτωβρίου».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε επίσης την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας ότι η κατάπαυση του πυρός πρέπει να τηρηθεί αυστηρά και από τις δύο πλευρές.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

About Author