Ο Αναστασιάδης γνώριζε εκ των προτέρων για την παραίτηση Συλλούρη

Ενήμερος για την απόφαση του Δημήτρη Συλλούρη ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Κυβέρνησης Βασίλης Πάλμας, «πριν εκδώσει ανακοίνωση, ο Δημήτρης Συλλούρης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ΠτΔ και τον ενημέρωσε ότι προτίθεται να αποχωρήσει από την θέση του Προέδρου της Βουλής».

Την παραίτησή του από το αξίωμα του Πρόεδρου της Βουλής ανακοίνωσε ο Δημήτρης Συλλούρης, σημειώνοντας ότι διατηρεί ακέραιη την πεποίθηση ότι «με κανένα τρόπο δεν έχω παραβιάσει τον Νόμο», αλλά ότι με την παραίτησή του αφαιρείται από κάποιους το πρόσχημα ότι η παρουσία μου στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής παρεμποδίζει με οποιοδήποτε τρόπο την ομαλή λειτουργία της Βουλής, κάτι το οποίο «ουδέποτε θα διανοούμουν να πράξω».

«Σε προηγούμενη δήλωση μου είχα αναφέρει ότι δεν θα υπέβαλλα παραίτηση από το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών που διεξάγονται από την Πολιτεία.

Είχα επίσης σημειώσει, ότι έχω ήδη λάβει τις αποφάσεις μου για το τι θα πράξω μετά την ολοκλήρωση των ερευνών», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Συλλούρης.

Περαιτέρω, προσθέτει, «είχα γνωστοποιήσει ότι σε περίπτωση που ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κρίνει ότι πρέπει να αποταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο με αίτημα την άρση της βουλευτικής μου ασυλίας, στο πλαίσιο των σχετικών ερευνών, δεν προτίθεμαι να υποβάλω οποιαδήποτε ένσταση με ό,τι αυτό υποδηλοί».

«Οι αποφάσεις μου αυτές βασίστηκαν στην ακράδαντη πίστη ότι δεν έχω διαπράξει οτιδήποτε νομικά μεμπτό και ότι ενδεχόμενη παραίτησή μου θα άφηνε εντυπώσεις περί του αντιθέτου», σημειώνει.

Παρά ταύτα, συνεχίζει ο κ. Συλλούρης, «διαπιστώνω ότι η συνέχιση της παραμονής μου στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής έχει παρερμηνευθεί».

«Η παρερμηνεία αυτή, όπως και η προφανής επιθυμία κάποιων να εκμεταλλευτούν το όλο θέμα για τους δικούς τους πολιτικούς στόχους και σχεδιασμούς, αλλά και οι προφάσεις για δυσλειτουργία του Νομοθετικού Σώματος, με οδήγησαν στην απόφαση να υποβάλω την παραίτησή μου τόσο από το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής όσο και από το βουλευτικό αξίωμα», ανακοινώνει.

Ο ίδιος σημειώνει ότι «διατηρώ ακέραιη την πεποίθηση ότι με κανένα τρόπο δεν έχω παραβιάσει τον Νόμο. Με την παραίτησή μου αφαιρείται από κάποιους το πρόσχημα ότι η παρουσία μου στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής παρεμποδίζει με οποιοδήποτε τρόπο την ομαλή λειτουργία της Βουλής, κάτι το οποίο ουδέποτε θα διανοούμουν να πράξω».

Αναμένω, αναφέρει, «ότι οι αρμόδιες αρχές θα προχωρήσουν το ταχύτερο στην εξέταση όλων των εκκρεμούντων ζητημάτων, περιλαμβανομένης και της καταγγελίας που έχω ήδη υποβάλει στον Γενικό Εισαγγελέα, σχετικά με τη διάπραξη ποινικού αδικήματος εις βάρος μου και την παραβίαση συνταγματικών μου δικαιωμάτων, ώστε τελικά να καταδειχθεί ποιοι πραγματικά ενέχονται και ποιοι όχι».

Τη διαβεβαίωση ότι θα εργαστεί για να ανατρέψει το κλίμα προς τους πολιτικούς έδωσε η Ρούλα Γεωργιάδου, η οποία καταλαμβάνει την έδρα του Κινήματος Αλληλεγγύη μετά την παραίτηση του Δημήτρη Συλλούρη, με την ορκωμοσία να έχει οριστεί για αύριο Παρασκευή.

Σε δηλώσεις της από την οικία της Προέδρου του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένης Θεοχάρους, η κ. Γεωργιάδου ανέφερε ότι «μετά την παραίτηση του κ. Συλλούρη, ως πρώτη επιλαχούσα και με βάση την κειμένη νομοθεσία, αναλαμβάνω την κενωθείσα έδρα. Θα είμαι βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη και θα αναλώσω το άπαν των δυνάμεών μου για το καλό του λαού μας και για να ανατρέψω αυτό το πολιτικό κλίμα προς τους πολιτικούς».

«Όπως γνωρίζετε, δεν είμαι πολιτικός, άλλη είναι η δουλειά μου. Αλλά ευχαριστώ τη Δρ. Ελένη Θεοχάρους που το 2016 με εμπιστεύτηκε ως υποψήφια του Κινήματος Αλληλεγγύη. Και σήμερα της υπόσχομαι ότι θα φανώ αντάξια των προσδοκιών της και των αγώνων της», είπε, ενώ ανέφερε ότι «από αυτήν έμαθα να βοηθώ και να προσφέρω στον κόσμο».

Από την πλευρά της η κ. Θεοχάρους καλωσόρισε την κ. Γεωργιάδου στην οικογένεια της Αλληλεγγύης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Ευχήθηκε παράλληλα η κ. Γεωργιάδου «να εργαστεί με ζήλο, όπως μας έχει μάθει σε όλη της τη ζωή, με αυταπάρνηση, για να δικαιώσει όλους τους αγώνες που έχει κάνει μέχρι σήμερα για τον άρρωστο, για τον καρκινοπαθή, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα δικαιώματα των γυναικών».

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, ανέφερε ότι η ορκωμοσία θα γίνει αύριο, Παρασκευή, ενώ οι αποφάσεις για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά, θα παρθούν στη σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, την Παρασκευή.
Πηγή:ΚΥΠΕ

About Author