Τουρκικά παιχνίδια «πολέμου» στο όριο – Τι αποκαλύπτουν έμπειροι αναλυτές

Να επιβάλλει στην πράξη τις δικές της θέσεις και ατζέντα -όποτε και αν ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές- είναι ο στρατηγικός στόχος της Άγκυρας, με τρόπο όμως εξαιρετικά παρακινδυνευμένο, όπως αποκαλύπτουν μιλώντας στο libre.gr  έμπειροι αναλυτές των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Από την πρώτη στιγμή που υπεγράφησαν τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ρ. Τ. Ερντογάν δεν έκρυψε τη δυσφορία του για αυτά, είτε με δημόσιες τοποθετήσεις, δικές του ή συνεργατών είτε στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την Α. Μέρκελ.

Και σήμερα, η αποστολή του «Ορούτς Ρέις» σε απόσταση 6,5 ναυτικών μιλίων από το Καστελλόριζο είναι «μια κίνηση ακριβώς στο όριο», σημείωνε η ίδια πηγή.

Έρχεται δε, να αμφισβητήσει το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. κατά την πάγια διεθνή πρακτική, επιδιώκοντας προφανώς να καταστήσει και αυτό το θέμα μέρος των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών. Για να υπάρχει μάλιστα ένα μέτρο σύγκρισης, μία από τις προηγούμενες navtex, η 1093/20 είχε φθάσει στα 35 ν.μ. νοτίως του Καστελλόριζου, καμία πιο κοντά.

Όλο το ρεπορτάζ του Νίκου Παπαδημητρίου στο Libre.gr

About Author