Κύπρος: Bίντεο – «βόμβα» του Al Jazeera οδηγεί σε παραίτηση τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής (vid)

Σε ένα βίντεο διάρκειας 57 λεπτών, εμφανίζονται πρωτοκλασάτα δημόσια πρόσωπα από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της Μεγαλονήσου να εμπλέκονται σε ένα σύστημα που επιτρέπει σε εγκληματίες να αγοράσουν ευρωπαϊκό διαβατήριο χρησιμοποιώντας την κυπριακή ιθαγένεια μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος

Σάλο έχει προκαλέσει στο νησί της Κύπρου βίντεο που δημοσίευσε το Al Jazeera και αφορά την «αντιμετώπιση» που είχε επενδυτής από την Κίνα με πλούσιο εγκληματικό παρελθόν.

Σε αυτό το βίντεο διάρκειας 57 λεπτών, εμφανίζονται πρωτοκλασάτα δημόσια πρόσωπα από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της Μεγαλονήσου.

Μέσα από αυτό το βίντεο προκύπτει ο διασυρμός της Κύπρου μέσω υψηλόβαθμων αξιωματούχων που εμπλέκονται σε ένα σύστημα που επιτρέπει στους εγκληματίες να αγοράσουν ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο χρησιμοποιώντας την κυπριακή ιθαγένεια μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Δημοσιογράφοι του Al Jazeera προσποιήθηκαν τους «επενδυτικούς εκπροσώπους» και ήρθαν σε επαφές με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη, δύο εργαζόμενους στον Όμιλο Giovani, καθώς και τον γνωστό δικηγόρο, Αντρέας Πιττάτζη.

«Οι υπό κάλυψη δημοσιογράφοι μας πήγαν στην Κύπρο για να εκπροσωπήσουν έναν φανταστικό πελάτη ο οποίος έφυγε από την Κίνα και ο οποίος καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκιση για υπόθεση δωροδοκίας και ξεπλύματος χρήματος»αναφέρει το ρεπορτάζ του Al Jazeera.

Το όλο σκηνικό εκτυλίχθηκε στο σπίτι του Τζιοβάνη στην επαρχία Αμμοχώστου, στο οποίο προσκλήθηκε και συμμετείχε και ο πρόεδρος της Βουλής, σε γεύμα γνωριμίας με τους «μεσολαβητές» του επενδυτή.

Σε συγκεκριμένο απόσπασμα, το βίντεο εμφανίζει τον πρόεδρο της Βουλής να δηλώνει «Μην το πείτε αυτό σε κανένα» και σε ένα άλλο «Πρέπει να προστατέψω και το όνομά μου», με τους δημοσιογράφους που κάνουν το ρεπορτάζ να αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «κρυβόμαστε για να αποκαλύψουμε πώς ένας εγκληματίας μπορεί να αποκτήσει ευρωπαϊκό διαβατήριο».

Με εγκληματικό παρελθόν ο υποτιθέμενος επενδυτής

Το ρεπορτάζ ξεκινά με ένα δημοσιογράφο που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Μπίλι» και εκπροσωπεί έναν «επενδυτή» από την Κίνα ο οποίος είχε καταδικαστεί σε επτά χρόνια φυλάκισης για ξέπλυμα χρήματος και πως διαμένει τα τελευταία δύο περίπου χρόνια στο Χονγκ Κονγκ, να συνομιλεί με πωλητές ακινήτων στο Λονδίνο.

Οι Άγγλοι μεσολαβητές τον διαβεβαιώνουν ότι με τις γνωριμίες και τις διασυνδέσεις τους με τον βουλευτή Χριστάκη Τζιοβάνη μπορούν να εξασφαλίσουν διαβατήριο στον επενδυτή.

Ο Μπίλι εμφανίζεται στο βίντεο να λαμβάνει διαβεβαιώσεις από όλους τους ομιλητές, από τον πρόεδρο της Βουλής, τον δικηγόρο και τον ντιβέλοπερ ότι η ποινή φυλάκισης δεν θα αποτελούσε ζήτημα αρκεί να επενδυθούν αρκετά χρήματα.

«Φυσικά μπορούμε να αλλάξουμε το όνομά του. Εδώ είναι Κύπρος», λέει σε ένα απόσπασμα στο βίντεο ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης.

Ο δικηγόρος εμφανίζεται να προτείνει ακόμη και αλλαγή του ονόματος στο διαβατήριο, ως μια λύση που θα επέτρεπε σε έναν καταδικασμένο εγκληματία να αποκτήσει μια εντελώς νέα ταυτότητα.

Παράλληλα, ο δικηγόρος προβάλει ακόμη τον ισχυρισμό στους εκπρόσωπους του επενδυτή, ότι ο Δημήτρης Συλλούρης ήταν στη λίστα πληρωμών του Δ.Σ. του Ομίλου Giovanni και λάμβανε μισθό ενόσω ήταν βουλευτής, μέχρι και την ημέρα που ανέλαβε την προεδρία της Βουλής.

Τους κάλεσε να μην αναφέρουν κάτι για το θέμα αυτό από τη στιγμή που θα συναντηθούν στο σπίτι του κ. Τζιοβάνι.

Στο σπίτι του Τζιοβάνη έκλεισε η «συμφωνία»

Οι κρυφές κάμερες καταγράφουν και τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του επενδυτή στο σπίτι του βουλευτή Χριστάκη Τζιοβάνη στην παρουσία του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλούρη.

Οι εκπρόσωποι του επενδυτή ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους ότι πρόκειται για άνθρωπο που καταδικάστηκε στην Κίνα και σήμερα βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ.

Αν και αρχικά ο κ. Συλλούρης αναφέρει ότι πρέπει να προηγηθεί η σχετική έρευνα δέουσας επιμέλειας για να διαπιστωθεί αν ο εν λόγω «επενδυτής» είναι στα αρχεία της Europol, στη συνέχεια τους αναφέρει πως αν δεν καταστεί εφικτή η πολιτογράφηση στην Κύπρο, μπορεί να αξιοποιήσει τις γνωριμίες του με άλλους προέδρους ευρωπαϊκών κοινοβουλίων.

«Μπορώ να κάνω κάτι για άλλη χώρα, ξέρω όλους τους προέδρους Κοινοβουλίων, δεν μιλώ για τη Σουηδία ή τη Δανία, όμως ξέρω της Μάλτας, της Λετονίας, της Σλοβενίας. Όμως, πρέπει να είμαι ξεκάθαρος, πρέπει να στείλει τα χρήματα εδώ», εμφανίζεται να δηλώνει.

Κάποια στιγμή, ο κ. Τζιοβάνης καλεί τον κ. Συλούρη, τον «εκπρόσωπο» του «επενδυτή» και τον διευθυντή του Ομίλου Τζιοβάνη, σε άλλο δωμάτιο.

Γίνεται μια συζήτηση για τα προβληματικά στοιχεία του επενδυτή, στη διάρκεια της οποίας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το μοναδικό πρόβλημα που προκύπτει είναι μη αναγνώριση του διαβατηρίου του «επενδυτή» το οποίο είναι από το Χονγκ Κονγκ και απαιτεί όπως παρουσιαστεί το κινεζικό διαβατήριο.

Ακολούθως, ο κ. Συλλούρης, με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, φαίνεται να λέει στον «εκπρόσωπο» του επενδυτή «ας έλθει στην Κύπρο, να τον φιλοξενήσουμε για δύο μέρες, θα τον συναντήσω και θα του δώσω όποια βοήθεια χρειαστεί και στο μεταξύ, θα ελέγξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες γι’ αυτόν και μετά θα κάνουμε το απαραίτητο πλάνο που θα ακολουθηθεί». 

«Αν υπάρξει πρόβλημα, δεν θα σταματήσουμε, δεν θα εγκαταλείψουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Συλλούρης, αναφέροντας στο σημείο αυτό ότι θα μιλήσει για τη συγκεκριμένη υπόθεση με τον γενικό διευθυντή του ΥΠΕΣ (Κύπρο Κυπριανού) ανεπίσημα και «θα καλέσω τον Υπουργό (Κωνσταντίνο Πετρίδη) να έρθει στο γραφείο μου».

Ο πρόεδρος της Βουλής προχώρησε ακόμη περισσότερο, λέγοντας: «Μπορείτε να του πείτε ότι θα έχει, χωρίς να αναφέρει το όνομά μου ή οποιονδήποτε άλλο, την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου. Σε οποιοδήποτε επίπεδο – πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, όλα – εντάξει».

Αντιδράσεις από τα κόμματα χωρίς να αγγίξουν την ουσία

Χλιαρές ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων μετά το βίντεο του Al Jazeera. Χωρίς να αγγίξουν την ουσία του θέματος οι παρεμβάσεις τους.

Ο ΔΗΣΥ καλώντας όλους να αποφύγουν τις  αντιπαραθέσεις, τονίζει ότι «δεν περιμέναμε κανένα Αl Jazeera για να μας κάνει υποδείξεις». Ο εκπρόσωπος τύπου του, Δημήτρης Δημητρίου, αναφέρθηκε στη βελτίωση των κριτηρίων και των διαδικασιών ελέγχου καθώς και στην ανάκληση διαβατηρίων.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως εκεί και όπου υπάρχουν ευθύνες στο τέλος θα αποδοθούν.

Λιτή ήταν η τοποθέτηση του ΑΚΕΛ το οποίο απέφυγε να αναφερθεί στο βουλευτή του. Ζήτησε και πάλι πλήρη διερεύνηση όλων των περιπτώσεων και απόδοση ευθυνών εκεί και όπου υπάρχουν.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε πως οι νέες αποκαλύψεις, διασύρουν την χώρα και τους θεσμούς.

Κάλεσε τους αρμόδιους να διερευνήσουν άμεσα τις ενέργειες και τις πράξεις όλων ανεξαιρέτως των προσώπων που εμφανίζονται στο ρεπορτάζ.

Η ΕΔΕΚ ζητά να διερευνηθούν όλες οι πολιτογραφήσεις και να αποδοθούν ευθύνες. Επιπλέον ζητά τη εξονυχιστική διερεύνηση για τις διαρροές προς το φιλοτουρκικό δίκτυο Al Jazeera.

Εξάλλου η Συμμαχία υποστήριξε πως αποκαλύφτηκαν οι αδυναμίες του συστήματος πολιτογραφήσεων. Για άλλη μια φορά δημόσια πλήρη διαφάνεια καθώς και αυστηρούς ελέγχους των διαδικασιών.

Από πλευρά τους, οι Οικολόγοι υποστηρίζουν πως η Κύπρος γίνεται ρεντίκολο διεθνώς, επισημαίνοντας πως το ρεπορτάζ του αραβικού δικτυού εγείρει πολλά και σοβαρά ερωτήματα για όσους πολιτειακούς ή μη αξιωματούχους και ιδιώτες.

Τονίζουν πως δεν πείθουν οι εξηγήσεις που έδωσαν ο Πρόεδρος της Βουλής και η εταιρεία του βουλευτή του ΑΚΕΛ. Τέλος ζητούν τη διερεύνηση της υπόθεσης από τις ανεξάρτητες Αρχές.

Συλλούρης: Θα απέχω από τα καθήκοντά μου

Γραπτή δήλωση εξέδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, απόρροια όσων προκάλεσε το βίντεο-ρεπορτάζ του πρακτορείου Αλ Τζαζίρα, σχετικά με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Ζητώντας δημόσια συγγνώμη, ο κ. Συλλούρης, ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου θα απέχει από τα καθήκοντα του Προέδρου της Βουλής μέχρι να αποπερατωθούν οι έρευνες.

Μάλιστα, αναφέρεται σε σκηνοθετημένη και αποσπασματική εικόνα και υπογραμμίζει ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του και θα τις ανακοινώσει ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις έρευνες.

Παραιτήθηκε από την Κυπριακή Βουλή και το ΑΚΕΛ ο Χρ. Τζιοβάνης

Την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα υπέβαλε σήμερα ο Χριστάκης Τζιοβάνης μετά την πολιτική θύελλα που προκάλεσε το βίντεο-ρεπορτάζ του «Αλ Τζαζίρα», στο οποίο εμπλέκεται τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Με επιστολή του προς τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, ο βουλευτής Αμμοχώστου υποβάλλει την παραίτησή του και από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και από όλα τα σώματα του κόμματος, διευκολύνοντας ουσιαστικά το Πολιτικό Γραφείο.

Αυτούσια η δήλωση του Προέδρου της Βουλής: 

Κατάρχας θα ήθελα να ζητήσω δημόσια συγγνώμη, για τη δυσάρεστη εικόνα που πέρασε στον κυπριακό λαό – και όχι μόνο – και την αναστάτωση που αυτή έχει προκαλέσει.

Απολογούμαι που επέτρεψα σε κάποιους, έστω και μέσα απ’ τη δημοσιοποίηση αυτής της σκηνοθετημένης και αποσπασματικής εικόνας, να πλήξουν το πρόσωπο μου και κατ’ επέκταση τον θεσμό του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Παράλληλα θέλω να ανακοινώσω, ότι από την επόμενη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, απέχω από τα καθήκοντα μου, μέχρι να αποπερατωθούν οι έρευνες. Όταν ολοκληρωθούν, έχω πάρει τις αποφάσεις μου και ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα τις ανακοινώσω.

Καλώ επίσης όλες τις αρμόδιες αρχές να επιταχύνουν οποιεσδήποτε διαδικασίες έχουν αρχίσει και είμαι στη διάθεση των Αρχών για οποιαδήποτε διευκόλυνση χρειαστεί σχετικά με τις έρευνες.

Ποινική έρευνα διέταξε ο Γ. Εισαγγελέας για «Al Jazeera»

«Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες από το δημοσιογραφικό δίκτυο Al Jazeera προκαλούν αγανάκτηση, θυμό και ανησυχία στους πολίτες», τονίζει ο Γενικός Εισαγγελέας σε ανακοίνωση κατά την οποία εξαγγέλλει ποινική έρευνα για όσα εκτυλίσσονται.

Αναγνωρίζοντας τον σοβαρό θεσμικό ρόλο που απορρέει από τις συνταγματικές εξουσίες του, ο Γενικός Εισαγγελέας έχει δώσει από την πρώτη στιγμή σαφείς οδηγίες στην Ηγεσία της Αστυνομίας όπως προβεί στην πλήρη, ενδελεχή και εις βάθος διερεύνηση για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από οποιονδήποτε.

Πέραν τούτου, ο Γιώργος Σαββίδης, συγκάλεσε σύσκεψη στο Γραφείο του, στην παρουσία του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας, του Βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων και υψηλόβαθμων στελεχών του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος της Αστυνομίας, κατά την οποία δόθηκαν οι αναγκαίες κατευθύνσεις και καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα προβώ σε ό,τι άλλο κριθεί υπό τις περιστάσεις ως αναγκαίο, πάντοτε με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος», καταλήγει ο Γ. Εισαγγελέας.

Κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε κατάργηση του υφιστάμενου Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Η απόφαση έχει ισχύ από την 1η Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως στις 10.30 σήμερα Τρίτη χωρίς ατζέντα.

Ωστόσο, η συνεδρία έλαβε χώρα μετά τις χτεσινές αποκαλύψεις του πρακτορείο Al Jazeera γύρω από το επενδυτικό πρόγραμμα. 

Κατά τη σημερινή συνεδρία, οι Υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών ζήτησαν την κατάργηση του υφιστάμενου Επενδυτικού Προγράμματος πολιτογραφήσεων μέσω επενδύσεων.

Η εξέλιξη αυτή προσμοιάζει με την ανακοίνωση από την Μάλτα ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα πολιτογράφησης έχει φτάσει στο όριο και πως η χώρα θα συνεχίσει να δέχεται αιτήσεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, οι Υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών κατέθεσαν πρόταση για κατάργηση του παρόντος Επενδυτικού Προγράμματος.

Η πρόταση βασίστηκε στις διαχρονικές αδυναμίες, αλλά και στην καταχρηστική εκμετάλλευση που έτυχαν οι πρόνοιες του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Η απόφαση θα έχει ισχύει από την 1η Νοεμβρίου 2020.

Η Κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από τη διορισθείσα Επιτροπή από τον Γενικό Εισαγγελέα, και της έκδοσης των πορισμάτων, θα εξετάσει συνολικά την πολιτική ενθάρρυνσης για προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

About Author