Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ξέσπασε σε δάκρυα και ζήτησε συγνώμη από τους Βορειοκορεάτες

Μιλώντας σε μια τεράστια στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο για να σηματοδοτήσει την 75η επέτειο του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έβγαλε τα γυαλιά του και σκούπισε τα δάκρυά του – μια ένδειξη λένε οι αναλυτές, της αυξανόμενης πίεσης στο καθεστώς του.

Η σπάνια συγνώμη του Κιμ Γιονγκ Ουν

«Ο λαός έχει εμπιστοσύνη, τόσο ψηλά όσο ο ουρανός και τόσο βαθιά όσο η θάλασσα, σε μένα, αλλά δεν κατάφερα να ανταποκριθώ πλήρως» είπε, σύμφωνα με μια μετάφραση των σχολίων του στην εφημερίδα Korea Times. «Λυπάμαι πολύ γι’ αυτό» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον παππού και τον πατέρα του – οι δύο προηγούμενοι ηγέτες της Βόρειας Κορέας – ο Κιμ συνέχισε: «Παρόλο που μου έχει ανατεθεί η σημαντική ευθύνη να ηγηθώ αυτής της χώρας, υποστηρίζοντας τον σκοπό των μεγάλων συντρόφων Κιμ Ιλ-σουνγκ και Κιμ Γιονγκ Ιλ, χάρη στην εμπιστοσύνη όλων των ανθρώπων, οι προσπάθειές μου και η ειλικρίνειά μου δεν ήταν αρκετές για να απαλλάξουν τους ανθρώπους μας από τις δυσκολίες στη ζωή τους».

Κι ενώ η παρέλαση στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ πραγματοποιήθηκε για την αποκάλυψη ενός νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου και άλλου στρατιωτικού υλικού, αναλυτές ανέφεραν πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν χρησιμοποίησε μεγάλο μέρος της ομιλίας του για να γίνει συμπαθής από τον λαό της Βόρειας Κορέας.

Η ομιλία του ήταν, όμως, γεμάτη δυσοίωνες λέξεις όπως«σοβαρές προκλήσεις», «αμέτρητες δοκιμασίες» και «άνευ προηγουμένου καταστροφές», σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Μεγάλη η πίεση στους ώμους του Κιμ Γιονγκ Ουν

Η Βόρεια Κορέα έχει μια δραματική μείωση στο εμπόριο με την Κίνα – μακράν ο μεγαλύτερος οικονομικός της εταίρος- λόγω του κλεισίματος των συνόρων ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού, αν και η Πιονγκγιάνγκ επιμένει ότι δεν έχει καταγράψει ούτε ένα κρούσμα του ιού. Χρόνια διεθνών κυρώσεων ως απάντηση στα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα του Κιμ Γιονγκ Ουν, καθώς και ζημίες που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές, πρόσθεσαν επιπλέον δυσκολίες στον ηγέτη.

«Είναι σημαντικό να δούμε γιατί δακρύζει σε μια τέτοια περίσταση» λέει ο Χονγκ Μιν, διευθυντής του τμήματος Βόρειας Κορέας στο Κορεατικό Ινστιτούτο Εθνικής Ενοποίησης, στους Korea Times. «Κάτω από το μήνυμά του, μπορεί κανείς να αντιληφθεί πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν αισθάνεται μεγάλη πίεση στην ηγεσία του». Και συνεχίζει: «Αυτό δείχνει ότι είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος στην ηγεσία του και νιώθει πιεσμένος από την ανησυχία πως ο λαός του μπορεί να αναστατωθεί. Γι ‘αυτό και έδωσε τόσο μεγάλη έμφαση στους ανθρώπους σε αυτή την ομιλία».

About Author