Μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

Λίγα λεπτά μετά τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας (12/10), το τουρκικο ερευνητικό σκάφος Oruc Reis μπήκε στα χωρικά ύδατα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Hellas Journal.com το πλοίο πλέει με κλειστούς τους πομπούς εντοπισμού του, συνοδεία πολεμικών σκαφών του τουρκικού στόλου και με προπομπούς.
Κανείς δεν γνωρίζει αν θα επιχειρήσει να κάνει πραγματικές έρευνες ή αν απλώς συντελεί μια αποστολή πρόκλησης. Όπως επίσης κανείς δεν  γνωρίζει αυτή τη στιγμή αν θα κατευθυνθεί στο νότιο μέρος της νέας παράνομης navtex ή στο βορειότερο, δηλαδή θα προσεγγίσει το Καστελόριζο σε απόσταση υ6,5 ναυτικών μιλίων καθιστώντας την πρόκληση ακόμη μεγαλύτερη.

Εμπρηστική ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εν μέσω της κλιμάκωσης των επιθετικών ενεργειών της Άγκυρας με την έκδοση της παράνομης NAVTEX.

Σύμφωνα με το Reuters, η Άγκυρα δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να εναντιώνεται στις τουρκικές σεισμικές εξερευνητικές εργασίες που γίνονται εντός της “τουρκικής υφαλοκρηπίδας” σε απόσταση 15 χιλιόμετρων (9,3 μίλια) από την ηπειρωτική χώρα της.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υποστηρίζει ότι το εύρος δραστηριοτήτων του σεισμικού σκάφους ερευνών Ορούς Ρέις βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την Τουρκία και 425 χιλιομέτρων από την Ελλάδα, και ότι είναι “πλήρως εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας”.

“Είναι απαράδεκτο να υπάρχει κριτική σε βάρος της Τουρκίας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή προς την Ανατολική Μεσόγειο και ενεργεί 15 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα”, ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι οι επικρίσεις της Ελλάδας είναι “αβάσιμες κατηγορίες που δεν βασίζονται στο διεθνές δίκαιο”.

Περισσότερα σε λίγο…

Πηγή Hellas Journal

About Author