Έρευνα Prorata: Το 40% όσων ψηφίζουν κόμματα της Δεξιάς θεωρούν χρήσιμη μια “σοβαρή Χρυσή Αυγή”

Ικανοποιημένη δηλώνει η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας (ποσοστό 83%) από τη δικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή σύμφωνα με τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας που διεξήγαγε η Prorata και δημοσιεύει η “Εφημερίδα των Συντακτών”.

Η ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και ο αγώνας της Μάγδας Φύσσα για δικαίωση αποτελούν, σύμφωνα με την κοινή γνώμη, τους δύο παράγοντες εκείνους που συνέβαλαν καταλυτικότερα στην καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ δευτερευόντως ο κοινωνικοπολιτικός κλοιός που σταδιακά οικοδομήθηκε από το αντιφασιστικό κίνημα αλλά και η στάση των πολιτικών κομμάτων.

Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας δεν μοιάζει καθησυχασμένη, αλλά αντίθετα εξαιρετικά επιφυλακτική απέναντι σε ορισμένες φωνές που διατρανώνουν πως η καταδίκη των νεοναζί οδήγησε και στην ολοκληρωτική ήττα των ιδεών τους. Το 76% συνεχίζει να διατηρεί την άποψη πως ο κίνδυνος της φασιστικής απειλής δεν παρήλθε οριστικά, παρά την καταδίκη.

Η μεγαλύτερη μερίδα της κοινωνίας (43%) εκτιμάει ότι οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής θα στηρίξουν στις επόμενες εκλογές κάποιον σχηματισμό της Ακροδεξιάς, το 23% την Ελληνική Λύση, ενώ το 21% τη ΝΔ. Το πιο ανησυχητικό είναι το εύρημα που αποκαλύπτει πως το 21% της κοινής γνώμης πιστεύει ότι αν η Χρυσή Αυγή επέλεγε να μείνει προσηλωμένη στο πολιτικό της πρόγραμμα, μακριά από έκνομες, εγκληματικές πράξεις, ενδεχομένως να ήταν ένα χρήσιμο για την κοινωνία πολιτικό κόμμα.

Ως προς τη σκιαγράφηση του προφίλ όσων διατηρούν την παραπάνω άποψη προέρχεται από την ευρύτερη πολιτική μήτρα της Δεξιάς. Ενδεικτικά 4 στους 10 όσων τοποθετούνται στα Δεξιά του πολιτικού φάσματος πιστεύουν ότι, ένα παρόμοιου τύπου, κόμμα που θα σεβόταν τα υφιστάμενα θεσμικά όρια, θα μπορούσε να είναι ένα κοινωνικά χρήσιμος σχηματισμός.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

About Author