Παρίσι και Βερολίνο δηλώνουν ετοιμότητα για «σκληρό παιχνίδι» με τη Ρωσία σχετικά με την υπόθεση Ναβάλνι

Η ΕΕ πρέπει να ορθώνει το ανάστημά της απέναντι στη Ρωσία όταν παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες, δήλωσαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας και προσέθεσαν πως μια απόφαση προώθησης κυρώσεων για τη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι δεν θέτει τέρμα στον διάλογο.

Η Γαλλία και η Γερμανία δήλωσαν χθες, Τετάρτη πως θα προτείνουν την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος Ρώσων πολιτών αφού δεν έχουν λάβει αξιόπιστες απαντήσεις από τη Μόσχα σχετικά με τη χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα στον Ναβάλνι.

Πολλές δυτικές χώρες έχουν πει πως η Ρωσία, που αρνείται τις κατηγορίες του Ναβάλνι ότι ενεπλάκη στη δηλητηρίασή του τον Αύγουστο, πρέπει να συνδράμει τις έρευνες διαφορετικά θα υποστεί συνέπειες.

«Ο διάλογος δεν είναι δικαιολογία για να κερδίζεις χρόνο. Πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς: ο διάλογος με τη Ρωσία δεν σημαίνει ότι της κάνουμε χάρη», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν σε μια διάσκεψη για την ασφάλεια που διεξάγεται στην Μπρατισλάβα.

«Δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τη φιλοδοξία μας να οικοδομήσουμε μια ειρηνική ήπειρο. Αντίθετα, σημαίνει ότι υπερασπιζόμαστε αυτή τη φιλοδοξία διεκδικώντας αποφασιστικότητα… και προετοιμαζόμενοι να παίξουμε σκληρό παιχνίδι όποτε χρειαστεί».

Μιλώντας στην ίδια διάσκεψη, ο Γερμανός ομόλογος του Λεντριάν, Χάικο Μάας επανέλαβε τα σχόλια αυτά.

«Πρέπει να μπορούμε να παίξουμε σκληρό παιχνίδι, αλλά την ίδια στιγμή δεν πρέπει ποτέ να αφήσουμε τον διάλογο να σταματήσει», είπε ο Μάας, σύμφωνα με τη αγγλική μετάφραση των δηλώσεών του. «Χρειαζόμαστε τη Ρωσία για να επιλύσουμε τις συγκρούσεις στη Συρία, στη Λιβύη, στην Ουκρανία».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να δώσουν την πολιτική υποστήριξή τους για τις κυρώσεις την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά αυτές δεν αναμένεται να εγκριθούν αμέσως καθώς τα νομικά κείμενα πρέπει να ετοιμαστούν και να λάβουν την έγκριση ειδικών από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

Η απόφαση και η ταχύτητα με την οποία οι δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δυνάμεις συμφώνησαν να προχωρήσουν με τις κυρώσεις μπορεί να “σημαίνει μια αυστηροποίηση της διπλωματίας της Ένωσης απέναντι στη Μόσχα, η οποία δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως δεν θεωρεί πλέον ότι είναι δυνατή “μία από τα ίδια” (“business as usual”) προσέγγιση με το Βερολίνο και το Παρίσι.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν προσπάθησε να μειώσει τη δυσπιστία ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση αφότου ανήλθε στην εξουσία το 2017, ευελπιστώντας ότι θα είχε τη βοήθεια της Ρωσίας στην επίλυση των πιο δυσεπίλυτων κρίσεων στον κόσμο.

Ωστόσο, οι προσπάθειές του για περισσότερο διάλογο έχουν αναστατώσει άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποστηρίζουν ότι δεν έχουν γίνει πολλά που να δικαιολογούν ένα λιώσιμο των πάγων στις σχέσεις.

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ θα καταθέσει μήνυση εναντίον της εφημερίδας Bild επειδή στην συνέντευξή του που δημοσίευσε χθες η γερμανική εφημερίδα, ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλέξεί Ναβάλνι, ισχυρίσθηκε ότι ο Σρέντερ λαμβάνει κάποιες «μυστικές αμοιβές» από τον Πούτιν παρότι ταυτόχρονα παραδέχεται ότι δεν έχει αποδείξεις γι’ αυτό, ενώ χαρακτήρισε τον Σρέντερ σαν «το παιδί που τρέχει για τις δουλειές του Πούτιν». Την πρόθεσή του ο Σρέντερ κοινοποίησε με ανάρτηση στην σελίδα του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Linkedin.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ο οποίος είναι πρόεδρος του ΔΣ της ρωσικές πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές περί «μυστικών αμοιβών» εκ προοιμίου λαθεμένες, και επειδή η εφημερίδα διέδωσε κατηγορίες εναντίον του χωρίς να ρωτήσει τον ίδιο, είναι αναγκασμένος να προσφύγει στην δικαιοσύνη.

«Αντιλαμβάνομαι την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρέθηκε ο Ναβάλνι. Οι δηλώσεις στην συνέντευξη στην Bild για κάποιες “μυστικές αμοιβές, παρόλα αυτά είναι λαθεμένες. Ο ίδιος (ο Ναβάλνι) λέει ότι δεν μπορεί να αποδείξει τους ισχυρισμούς του. Και όμως ι ιστοσελίδα bild.de και η εφημερίδα Bild διέδωσαν αυτούς τους ισχυρισμούς, χωρίς να ζητήσουν την δική μου άποψη. Γι’ αυτόν τον λόγο, πιστεύω ότι είμαι υποχρεωμένος να μηνύσω τον εκδότη, ο οποίος με τον πλέον σοβαρό τρόπο παραβίασε τα προσωπικά μου δικαιώματα», έγραψε ο Σρέντερ στην ανάρτησή του.

Ο Σρέντερ ο οποίος αναφέρει ότι η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την δηλητηρίαση του Ναβάλνι, επισημαίνει ότι προτίθεται να προσφύγει σε νομικά μέτρα εναντίον όλων των μέσων που θα μεταδώσουν τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς από την συνέντευξη του Ναβάλνι στην γερμανική εφημερίδα.

Στην ίδια συνέντευξη ο Ναβάλνι κάλεσε την Ευρώπη να επιβάλει κυρώσεις και σε παράγοντες των γραμμάτων και τεχνών που υποστηρίζουν τον Πούτιν, αλλά την ίδια στιγμή δραστηριοποιούνται στην Δύση. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον διευθυντή ορχήστρας της Φιλαρμονικής ου Μονάχου Βαλέρι Γκρεγκίεφ. «Είσαστε πολύ ταλαντούχος μουσικός, αλλά δεν θα σας επιτρέψουμε πλέον την είσοδο στην ΕΕ», λέει ο Ναβάλνι θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν στην Ευρώπη τον διακεκριμένο Ρώσο μουσικό.

 

Πηγές: DW, TASS

About Author