Μιχ. Καλογήρου: Τι ισχύει με το νέο Ποινικό Κώδικα και τις ποινές της Χρυσής Αυγής

«Ο νέος Ποινικός Κώδικας προσπάθησε να είναι ειλικρινής και τούτο γιατί η εκτιτέα ποινή με τον προηγούμενο Κώδικα ήταν στο 1/3, αλλά με το νέο Κώδικα πήγε στα 2/5. Συνεπώς, μπορεί να μειώθηκε η οροφή των ποινών, αυξήθηκε όμως η έκτιση».

Αυτό υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής “θα πέσει στα μαλακά”, εξαιτίας του Ποινικού Κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και διευκρινίζει ότι πρόκειται για μια γενική ρύθμιση για όλα τα εγκλήματα: «Το ανώτατο πλαίσιο ποινής αφορά και τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, όμως δεν αφορά, ειδικά αυτήν».

Σε συνέντευξή του στο libre.gr και στον Νίκο Παπαδημητρίου, ο κ. Καλογήρου, επισημαίνει επίσης ότι «η στέρηση των δικαιωμάτων ανέκαθεν προϋπέθετε αμετάκλητη απόφαση (από τον Άρειο Πάγο). Κατά συνέπεια, κι αν ακόμη δεν είχε αλλάξει ο Ποινικός Κώδικας, οι καταδικασθέντες πολιτικοί της Χρυσής Αυγής δεν θα στερούνταν τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Όπως υπενθυμίζει ο ίδιος, η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, στην αιτιολογική έκθεσή της, ζητούσε από το νομοθέτη να δώσει λύση στο θέμα των πολιτικών δικαιωμάτων μέσω της εκλογικής νομοθεσίας.

Ολόκληρη η συνέντευξη του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου στο Libre

About Author