Κοροναϊός: Μάσκα παντού, μην περιμένετε να γίνει υποχρεωτική, λένε οι επιστήμονες

Στο επίκεντρο της πανδημίας του κοροναϊού παραμένει η Αττική, προκαλώντας ανησυχία και εγρήγορση σε ειδικούς και κυβέρνηση. Τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ χθες ήταν και πάλι υψηλά, καθώς από τα συνολικά 303 νέα κρούσματα, τα 168 ήταν στην Αττική.

Η κατάσταση τείνει να σταθεροποιηθεί, αλλά είναι ανησυχητική, καθώς από τη μια μέρα στην άλλη μπορεί να γίνει μη ελεγχόμενη, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.

Εξέφρασε την άποψη ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους στην Αττική και όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και συνέστησε στους πολίτες να μην περιμένουν να γίνει υποχρεωτικό το μέτρο, αλλά να αποφασίσει ο καθένας για τον εαυτό του και να φορά μάσκα παντού για να προφυλαχθεί.

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται με Covid-19, -συνολικά και όχι σε ΜΕΘ, γύρω στα 630 άτομα.

Λινού: Πρέπει να εφαρμοστούν πιο αυστηρά μέτρα στην Αττική

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπογράμμισε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί δεν έχει επιβληθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους στην Αττική, βλέποντας τον αριθμό κρουσμάτων κοροναϊού καθημερινά. “Πρέπει να εφαρμοστούν πιο αυστηρά μέτρα στην Αττική. Πρέπει να εφαρμόζονται όσα ήδη υπάρχουν με σύνεση και να προστεθούν κάποια νέα, ώστε να καταφέρουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο. Ο κίνδυνος δεν θα γίνει μηδενικός αλλά μπορούμε να τον μειώσουμε”, όπως σημείωσε. “Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν υιοθετεί τη χρήση μάσκας παντού”, υπογράμμισε.

Γώγος: Μικρή η πιθανότητα μετάδοσης αν φορούν όλοι μάσκα

Μιλώντας στο Mega, ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος σε ερώτηση γιατί σε Γιάννενα και Αχαΐα υιοθετήθηκε το μέτρο της μάσκας παντού, ενώ στην Αθήνα όχι, υπογράμμισε: «Τα μέτρα του lockdown, έχουν μέσα στο “πακέτο” και την καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Στην Αθήνα η οδηγία είναι αν βρισκόμαστε κοντά σε κάποιον να φοράμε μάσκα. Θα δούμε αν θα έρθει η καθολική χρήση μάσκας στην Αθήνα. Μέχρι τη Δευτέρα θα δούμε αν έχουν αποδώσει τα μέτρα, και αν όχι θα εξετάσουμε και αυτό το μέτρο».

Αναφερόμενος στο κατά πόσο τελικά μας προστατεύουν οι μάσκες, ο ίδιος τόνισε: «100% προστασία δεν υπάρχει ποτέ. Εξαρτάται από το ιικό φορτίο σε ένα χώρο, κυρίως αν ο χώρος είναι τελείως κλειστός και δεν αερίζεται. Είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο αν την φορούν όλοι. Η πιθανότητα μετάδοσης ελαττώνεται πολύ και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εξαφανιστεί».

Σχολιάζοντας το ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, βγήκε από το νοσοκομείο και εμφανίστηκε χωρίς μάσκα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι: «Ξέρετε ότι όταν κάποιος αρρωστήσει από κοροναϊό, οι οδηγίες είναι να επιστρέψει με μάσκα δέκα ημέρες μετά την ύφεση και του τελευταίου συμπτώματος. Όταν γυρίζει τέτοια εποχή χωρίς μάσκα, είναι επικοινωνιακό λάθος».

 

 

About Author