Τι προβλέπεται αν πεθάνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ από κοροναϊό

Τι προβλέπεται από το σύνταγμα των ΗΠΑ, για την περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν καταφέρει να συνέλθει από την Covid-19;

Η απάντηση είναι, εκ πρώτης, σχετικά απλή: Ο,τι ακριβώς προβλέπει το αμερικανικό Σύνταγμα για τον θάνατο οποιουδήποτε Προέδρου στο διάστημα της θητείας του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό και πως αμφότεροι έχουν ήδη τεθεί σε καραντίνα, όπως άλλωστε προβλέπεται.

Ο γιατρός της αμερικανικής προεδρίας προέβη στην πρώτη ανακοίνωσή του για την κατάσταση της υγείας του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. «Είναι καλά», διαβεβαίωσε ο γιατρός της αμερικανικής προεδρίας, ο Σον Κόνλεϊ.

Ο Τραμπ θα παραμείνει στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της περιόδου της «ανάρρωσής» του, πρόσθεσε ο Κόνλεϊ, τονίζοντας πως θα «συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του» κανονικά, εξ αποστάσεως. Η αμερικανική προεδρία γνωστοποίησε παράλληλα ότι το προγραμματισμένο ταξίδι του Τραμπ στη Φλόριντα αποφασίστηκε να ακυρωθεί.

Τι προβλέπεται όμως από το σύνταγμα των ΗΠΑ, για την περίπτωση που ο πρόεδρος της χώρας ο οποίος είναι για δευτερη φορά υποψήφιος στις εκλογές,  δεν είναι σε θέση ν’ ασκήσει τα καθήκοντά του ή χάσει τη μάχη με τον SARS-CoV-2 ή βέβαια και για οποιονδήποτε άλλο λόγο ή ασθένεια;

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει προηγούμενο, υπάρχουν διαδικασίες για την επιλογή νέων υποψηφίων για την προεδρία.

Σύμφωνα με τους κανόνες της Ρεπουμπλικανικής Εθνικής Επιτροπής (RNC), σε περίπτωση θανάτου, η κενή θέση θα καλυφθεί με τον ίδιο τρόπο που επιλέγεται παραδοσιακά ένας υποψήφιος για την προεδρίας.

Ρεπουμπλικάνοι: Τα 168 μέλη της RNC -τρία από κάθε πολιτεία των ΗΠΑ και τρία από τα έξι εδάφη της Περιφέρειας της Κολούμπια, της Αμερικανικής Σαμόα, του Γκουάμ, των Νήσων Βόρειας Μαριάνας, του Πουέρτο Ρίκο και των Παρθένων Νήσων των ΗΠΑ- ψηφίζουν και ο υποψήφιος θα εκλεγεί διά πλειοψηφίας.

Απαιτείται, λοιπόν, από την RNC να επανεκλέξει τον νέο υποψήφιο την προεδρία, η οποία -ως εκ τούτου- δεν θα πάει αυτομάτως στον τρέχοντα αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, παρόλο που θα ήταν συνταγματικά υποχρεωμένος να εκπληρώσει τον ρόλο του προέδρου στην ενδιάμεση περίοδο.

Δημοκρατικοί: Η Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή (DNC) έχει παρόμοιους κανόνες: Τα 447 μέλη της θα επιλέξουν τον νέο υποψήφιο μετά από διαβούλευση με τον πρόεδρο του DNC, τους ηγέτες του κόμματος στο Κογκρέσο και τους κυβερνήτες του.

Εν συνεχεία, τ’ όνομα του υποψηφίου θα τοποθετηθεί στα ψηφοδέλτια και οι εκλογές θα συνεχιστούν κανονικά. Ωστόσο αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο, δεδομένου ότι η κενή θέση μπορεί να προκύψει τόσο κοντά στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Είναι επίσης πιθανό το Κογκρέσο να καθυστερήσει τις εκλογές, αν και αυτό δεν συνέβη ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ.

About Author