Στους δρόμους οι μαθητές – Συλλαλητήρια για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων

Κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις με κύριο αίτημα τις ασφαλείς συνθήκες στα σχολεία εν μέσω κοροναϊού έχουν προγραμματίσει για σήμερα οι μαθητές.

Με απόφαση της αρμόδιας υπουργού, από σήμερα είναι υποχρεωτική η σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη. Μιλώντας στο Mega η κα Κεραμέως τόνισε ότι οι μαθητές θα παίρνουν απουσίες σε περίπτωση που δε δίνουν το διαδικτυακό παρών. Μάλιστα ξεκαθάρισε πως όσοι μαθητές συμμετέχουν στην κατάληψη, «δεν μπορούν να μπουν στην τηλεκπαίδευση».

Σχετικά με τις χαμένες διδακτικές ώρες, η Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε πως όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων, σχολικών περιπάτων.

Οι μαθητές πάντως συνεχίζουν τις καταλήψεις, με δεκάδες σχολεία να παραμένουν κλειστά, ενώ σήμερα πραγματοποιούν κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Στην Αθήνα, οι μαθητές έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 12:00 στα Προπύλαια. Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ έχουν κηρύξει για σήμερα στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 2 το μεσημέρι, για να διευκολύνουν τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια, ενώ η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο.

Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχη κινητοποίηση είναι προγραμματισμένη στο άγαλμα Βενιζέλου. Επιπλέον, μαθητικά συλλαλητήρια αναμένεται να διεξαχθούν σε πολλές πόλεις της επαρχίας, καθώς εκατοντάδες σχολεία τελούν υπό κατάληψη σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, με ανακοίνωσή της, καλεί τους μαθητές αυτή τη βδομάδα σε Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα σχολεία, για να συζητηθεί και να αποφασιστεί συλλογικά η συνέχιση του αγώνα τους, με πολύμορφες δράσεις για να ακουστούν τα αιτήματά τους, δυνάμωμα του συντονισμού με νέες Συντονιστικές Επιτροπές σε όλη τη χώρα.

Τα αιτήματα των μαθητών

Να λυθεί το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα. Μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα.

Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών στην τάξη.

Προσλήψεις καθηγητών – να καλυφθούν όλα τα κενά.

Επαρκές προσωπικό καθαριότητας.

Με ευθύνη Υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και Δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία με σοβαρά κτιριακά προβλήματα.

Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές.

Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων

Καμία σκέψη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες.

Να εξασφαλιστούν οι όροι για να πραγματοποιηθούν οι σχολικές εκδρομές ή έστω άλλες ψυχαγωγικές- εκπαιδευτικές μαθητικές δραστηριότητες.

Υποχρεωτική τηλεκπαίδευση με απουσίες

 

About Author