«Αυτό σίγουρα δεν είναι ενημέρωση»: Ο Ν. Ηλιόπουλος σχολιάζει την fake φωτογραφία του ΑΠΕ – Διαμαρτυρία και της Ενωσης Φωτορεπόρτερ

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σχολιάζει την επιλογή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων να «ενημερώσει» πολίτες και δημοσιογράφους μέσω φωτογραφίας από παλαιότερο συλλαλητήριο και μάλιστα μέσω εικόνων σύγκρουσης με την αστυνομία.

Mε αιχμηρό τρόπο σχολίασε ο εκπρόσωπος τυπου την επιλογή του ΑΠΕ να αναρτήσει είδηση για τις σημερινές μαθητικές κινητοποιήσεις επιλέγοντας φωτογραφία από άλλο συλλαλητήριο.

Το πρακτορείο δεν ενημέρωσε πως πρόκειται για φωτογραφία αρχείου, αν και δεν συνηθίζεται να αναρτώνται εικόνες αρχείου σε αντίστοιχα θέματα της άμεσης επικαιρότητας.

«Προπαγάνδα με φωτογραφία αρχείου», σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, συμπληρώνοντας πως «αυτό σίγουρα δεν είναι ενημέρωση».

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση για την επίμαχη φωτογραφία:

Κατόπιν καταγγελίας μέλους του Προεδρείου της ΕΦΕ αλλά και κατόπιν επισήμανσης από πλευράς πολιτών, έπεσε στην αντίληψή μας δημοσίευμα του ΑΠΕ σχετικά με το «Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας» που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 1η. Οκτωβρίου του 2020.

Στο εν λόγω δημοσίευμα χρησιμοποιείται μια φωτογραφία που πρώτον, δεν απεικονίζει μαθητές αλλά φοιτητές και δεύτερον δεν απεικονίζει σημερινά αλλά παλαιότερα γεγονότα, με τη χρήση βίας από πλευράς διαδηλωτών που εμφανίζονται να υψώνουν κοντάρια σημαιών ως «ρόπαλα». Συνεπώς δεν υπάρχει καμία λογική σχέση της φωτογραφίας που χρησιμοποιήθηκε, με την απεικόνιση των σημερινών γεγονότων.

Αναζητήσαμε τη δημοσίευση στον ιστότοπο του ΑΠΕ, συγκεκριμένα στην διεύθυνση https://www.amna.gr/home/article/492669/Panekpaideutiko-sullalitirio-sto…, ελπίζοντας να βρούμε μια εξήγηση ή έστω την επιγραφή «φωτογραφία αρχείου».

Ωστόσο δεν βρέθηκε, ως της 4:20 μ.μ. καμία αντίστοιχη εξήγηση.

Θέλουμε με την παρούσα να εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας, τόσο για τη φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε όσο και για την έλλειψη της αναγραφής ότι πρόκειται για φωτογραφία αρχείου.

About Author