«Βρώμικα» εκατομμύρια στο ταμείο του Τραμπ από Τουρκία και Φιλιππίνες

Όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επευφημεί τους στυγνούς, ισχυρούς ηγέτες της Τουρκίας και των Φιλιππίνων, να θυμάστε ότι βγάζει εκατομμύρια δολάρια από αυτές τις χώρες με τη σιωπηρή έγκριση των απολυταρχικών κυβερνήσεων τους. Τα προσωπικά οικονομικά έσοδα του Τραμπ εξαρτώνται από την καλή θέληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ροντρίγκο Ντουτέρτε που δεν είναι «καλά παιδιά»…

Με αυτόν τον τρόπο ο αρθρογράφος της ιστοσελίδας Washington Examiner, Τίμοθι Π. Κάρνεϊ, αποκαλύπτει την αλήθεια πίσω από τις «συμπάθειες» του Αμερικανού προέδρου σε κείμενο του υπό τον τίτλο «Τα εκατομμύρια του Τραμπ από την Τουρκία και τις Φιλιππίνες είναι προϊόν διαφθοράς».

Ο Τραμπ κέρδισε 73 εκατομμύρια δολάρια από τις υπερπόντιες επιχειρήσεις του κατά τα πρώτα δύο χρόνια του στην αμερικανική προεδρία, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times. Περίπου τα 3 εκατομμύρια δολάρια εξ αυτών προέρχονται από τις Φιλιππίνες του Ντουτέρτε και περίπου το 1 εκατομμύριο δολάρια από την Τουρκία του Ερντογάν.

Ο Ντουτέρτε και ο Ερντογάν είναι γνωστοί για τα αδικήματά τους κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος των Φιλιππίνων έχει κατηγορηθεί για εξωδικαστικές δολοφονίες, αυθαίρετες φυλακίσεις και τιμωρία πολιτικής διαφωνίας. Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του έχει περιορίσει αυστηρά την ελευθερία του λόγου και την πολιτική διαφωνία, φυλακίζοντας όσους ασκούν κριτική και το καθεστώς του κατηγορείται για βασανιστήρια ή «εξαφάνιση» αντιφρονούντων.

Σε μια συνέντευξη το 2015 με το Breitbart News, ο Τραμπ ρωτήθηκε για το καθεστώς του Ερντογάν στην Τουρκία και είπε χαρακτηριστικά τα εξής: «Έχω μια μικρή σύγκρουση συμφερόντων επειδή έχω ένα μεγάλο, μεγάλο κτίριο στην Κωνσταντινούπολη και είναι μια εξαιρετικά επιτυχημένη δουλειά. Ονομάζεται Trump Towers – δύο πύργοι αντί για έναν, όχι ο συνηθισμένος, είναι δύο. Και έχω γνωρίσει την Τουρκία πολύ καλά, και είναι καταπληκτικοί άνθρωποι, είναι απίστευτοι άνθρωποι, έχουν ισχυρό ηγέτη. “

Ο Τραμπ έχει δίκιο: Αυτή είναι μια σύγκρουση συμφερόντων. Ο Τραμπ έπρεπε να είχε ξεφορτώσει όλες τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στο εξωτερικό όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, και το Κογκρέσο έπρεπε να είχε εκδώσει νόμο που να τον ανάγκαζε να το πράξει.

Ο Τραμπ κερδίζει προσωπικά από αυταρχικά και αναξιόπιστα καθεστώτα. Εάν ο Τραμπ έκανε ενέργειες που αναστάτωναν τον Ερντογάν, όπως απειλώντας κυρώσεις ως απάντηση σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή παρεμποδίζοντας τα σχέδια του Ερντογάν σε περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους, θα μπορούσε να βλάψει τα δικά του κέρδη προκαλώντας απάντηση από τον Ερντογάν ή απλά εξασθενώντας ένα καθεστώς φιλικό προς την επιχείρηση του.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι επιχειρήσεις σε ένα μέρος όπως η Τουρκία εξαρτώνται περισσότερο από την κυβέρνηση από ότι οι επιχειρήσεις σε πιο ελεύθερες οικονομίες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι κρατικές τράπεζες στην Τουρκία υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις, ιδίως τον τουρισμό.

Η ανησυχία εδώ αφορά εξίσου και τις Φιλιππίνες, όπου ο Ντουτέρτε ασκεί σκληρό έλεγχο στις ξένες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Πολύ εύκολα θα μπορούσε να τερματίσει τις επιχειρήσεις του Τραμπ, αν ο Αμερικανός πρόεδρος τον εκνευρίσει.

Ο πρόεδρος δεν πρέπει να είναι σε θέση να χάσει ή να κερδίσει εκατομμύρια ανάλογα με την καλή εύνοια ενός ξένου ηγέτη και είναι ακόμη πιο διεφθαρμένο όταν ο ξένος ηγέτης είναι ο ίδιος διεφθαρμένος και καταχρηστικά αυταρχικός.

Πηγή: washingtonexaminer.com

About Author