Καμπανάκι για τις ΜΕΘ: 99 κενές κλίνες στην Αττική – Οι 37 για ασθενείς με κοροναϊό

Συναγερμό προκαλεί στις υγειονομικές Αρχές της χώρας η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής, καθώς τα κρούσματα κοροναϊού που ανακοινώνονται βρίσκουν καθημερινά την πρωτεύουσα στο «κόκκινο». Χθες ανακοινώθηκαν 453 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 174 στην Αττική.

Ιδιαίτερα ανησυχητικός είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς της χώρας, την ώρα που τα περιθώρια για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στενεύουν, ειδικότερα για την Αττική.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στην έκθεσή του για την εξέλιξη της πανδημίας, συνολικά 79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Την ίδια ώρα, χθες σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, καθώς το περασμένο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 453 νέα κρούσματα στη χώρα.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των κρουσμάτων, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Aplha και παρουσίασε στοιχεία για τις ΜΕΘ στην Αττική.

«Τον Σεπτέμβριο του 2018 είχαμε 35 άτομα λίστα αναμονής στην Αττική για να βρουν ένα κρεβάτι ΜΕΘ και δεν είχαμε κοροναϊό. Σήμερα, έχουμε 99 κενές κλίνες ΜΕΘ στην Αττική εν μέσω πανδημίας. Δηλαδή, έχουμε 62 κενές κλίνες ΜΕΘ non-Covid αυτή τη στιγμή και 37 κενές κλίνες ΜΕΘ-Covid. Και συνεχίζουμε να εντείνουμε αυτή την προσπάθεια», είπε ο υπουργός Υγείας.

«Επιβεβαιώνω ότι στα νοσοκομεία της Αθήνας, π.χ. «Σωτηρία» ή «Ευαγγελισμός», είναι αυξημένος ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι προσέρχονται με Covid. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί και νεαροί σε ηλικία και επειδή υγειονομικά δεν μπορούμε να τους επιστρέψουμε στα σπίτια στα οποία μένουν πέντε-πέντε και δέκα-δέκα, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε υγειονομική ”βόμβα”, τους κρατάμε στο νοσοκομείο», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

«Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση θα προχωρήσουν, προκειμένου να προστατεύσουν τους πολίτες μας και να προστατεύσουν και αυτές τις ευάλωτες ομάδες, σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπως είχαμε το καλοκαίρι, με υγειονομική επίβλεψη. Να φιλοξενηθούν εκεί ασυμπτωματικοί νεαροί, κατά κύριο λόγο, μετανάστες, πρόσφυγες με Covid, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας και επίσης να μη δημιουργηθεί περαιτέρω πίεση στα νοσοκομεία μας», κατέληξε.

«Κανένα εθνικό σύστημα Υγείας, όσο ισχυρό και να είναι, δεν αντέχει μία γεωμετρική αύξηση του κοροναϊού. Το είδαμε αυτό στον πρώτο κύκλο σε πολύ ισχυρά, κραταιά συστήματα Υγείας. Γι’ αυτό και αυτή η έκκληση που κάνω στους συμπολίτες μας, γι’ αυτό και αυτή η κρισιμότητα των στιγμών. Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, θα συνεχίσουμε να ανοίγουμε ΜΕΘ. Στις αρχές Οκτωβρίου εγκαινιάζονται οι 50 κλίνες ΜΕΘ στο «Σωτηρία» και άλλες 12 στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και ακολουθούν οι 174 μέχρι τον Δεκέμβριο, που είναι η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και προχωράμε», επεσήμανε.

 

About Author