Τσίπρας-Φώφη: Η απάντηση του πρώτου για το ΚΙΝ.ΑΛ και η μη-απάντηση της Χ.Τρικούπη

Αφ’ ης στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοπροσδιορίζεται ως “κορμός/ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης”, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, το ΚΙΝ.ΑΛ ανήκει σε αυτή την πολιτική και ιδεολογική περιοχή; Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε “διπλωματικά”. Kαι αξίζει να επισημανθεί πως η Χαριλάου Τρικούπη δεν εξέδωσε ανακοίνωση για να απαντήσει σε όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη- κρατείστε το αυτό– όταν είχε εκδώσει σκληρή ανακοίνωση για την ομιλία του πρωθυπουργού. Αντ’ αυτού έχει ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς την παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά για την ανάγκη συγκρότησης προοδευτικού μετώπου απέναντι στη Ν.Δ.

του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

 

Κάποιοι θα ανέμεναν μια “καθαρή” απάντηση. Να πει, παραδείγματος χάριν, πως δεν μπορεί “να κάνει χωριό” με το ΚΙΝ.ΑΛ του Λοβέρδου, του Κωνσταντινόπουλου και εκείνων των στελεχών που σήκωσαν πρώτα τη σημαία του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου και στηρίζουν ευλαβικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όμως υπάρχει και ο “χώρος” του Καστανίδη, του Γερουλάνου, του Παπανδρέου, του Χρηστίδη, ακόμα και του Κεγκέρογλου. Πως να εξαιρέσεις αυτά τα στελέχη από την πιθανότητα μιας μελλοντικής συγκυβέρνησης όταν έχεις εντάξει υποδειγματικά στην διεύρυνση τον Ραγκούση, την Ξενογιαννακοπούλου, τον Μωραϊτη και πίνεις πρωϊνό καφέ με τον Μπίστη; Και γιατί να διαταράξει κανείς την επιταχυνόμενη πορεία της Φώφης Γεννηματά προς μια σκληρή αντιπολίτευση με χαρακτηριστικά αντι-δεξιού μετώπου;

 

Ρωτήθηκε σχετικά ο Αλέξης Τσίπρας:

 

Ερώτηση (News247): Πώς αντιλαμβάνεστε τις προοδευτικές δυνάμεις; Συμπεριλαμβάνετε το Κίνημα Αλλαγής;

Απάντηση: Δεν ήταν κάτι καινοφανές. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ραχοκοκαλιά της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης. Με τα ποσοστά του καταλαμβάνει είναι προνομιακά όχι κατ’ αποκλειστικότητα η μεγαλύτερη δύναμη στον χώρο από το κέντρο μέχρι την αριστερά.

Υπάρχουν και άλλες δυνάμεις πολιτικές που αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο αυτό, αλλά και δυνάμεις στην κοινωνία, που καταγράφονται στο φάσμα των προοδευτικών δυνάμεων. Εμείς παλεύουμε για μια κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία.

Δεν έχω προοδευτικό-μετρο ή αριστερό-μετρο.

Όσο το Κιν.Αλλ. αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικό κόμμα, αυτό θα πρέπει να το αποδείξει το επόμενο διάστημα στα κρίσιμα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας. Στήριξε σε κρίσιμες στιγμές την δεξιά παράταξη και το διάστημα που μεσολάβησε από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Σαμαρά, υπέπεσε και σε τρία στρατηγικά ολισθήματα

– Αποφάσισε να μην υποστηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών, κόντρα στις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, του ΕΣΚ και σε στελέχη του Κιν.Αλλ.

– Δεύτερο πρόβλημα η επιλογή να καταψηφίσει την πρόταση για απλή αναλογική, επιλογή ακατανόητη για ένα κόμμα του 6% που θέλει να είναι ρυθμιστής των πολιτικών πραγμάτων

– Τρίτον, η πρόσφατη επιλογή να υπερψηφίσει έναν νόμο βαθιά αντιδημοκρατικό, που βάζει γύψο στο δικαίωμα των διαδηλώσεων

Δεν μπορούμε να μην ασκούμε κριτική όταν τα βλέπουμε αυτά. Η κοινωνία κρίνει, οι πολίτες κρίνουν και κατατάσσουν τις δυνάμεις όχι για το τι λένε αλλά και για το τι πράττουν”.

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να δώσει διαφορετική απάντηση διότι δεν υπάρχει απάντηση. Το ζήτημα δεν είναι τι θέλει ο Τσίπρας αλλά τι μπορεί να κάνει η Φώφη. Η οποία, προσώρας, δεν πρόκειται να κάνει τίποτε περισσότερο από τα περπατά στο τεντωμένο σχοινί ανάμεσα σε μια αντι-δεξιά ρητορική και στην κριτική προς την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μήπως και σταθεί εφικτό να επαναπατρίσει κάποιους ψηφοφόρους του πασοκικού αστερισμού. Αυξάνοντας τους τόνους ως προς το πρώτο και υποβαθμίζοντας το δεύτερο.

Ο πραγματικός στόχος του Τσίπρα είναι ο Μητσοτάκης και όχι η Φώφη. Οι ψηφοφόροι του παλαιού ΠΑΣΟΚ θα πλησιάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ όσο προβάλλει ως ικανή εναλλακτική λύση διακυβέρνησης και όσο συσπειρώνει τον αντι-δεξιό θυμικό του χώρου της ευρύτερης κεντροαριστεράς.

Δεν έχει λόγο να βιάζεται, ούτε να μοιράζει διαβατήρια προοδευτικότητας. Όταν φτάσει η ώρα των εκλογών -πρώτα με απλή αναλογική- το δίλημμα για την Φώφη Γεννηματά θα προβάλλει μόνο του. Κι εκεί, ή θα προσδεθεί στο άρμα μιας νέας διακυβέρνησης Μητσοτάκη προκαλώντας πιθανότατα διάσπαση του μικρού χώρου της, ή θα διατηρήσει μια αμφίσημη αυτονομία που θα την φθείρει περαιτέρω, ή θα αποφασίσει να αποκαταστήσει σοβαρούς διαύλους επικοινωνίας με τον νέο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

‘Οσο ο Τσίπρας θα απομακρύνεται από την εποχή της συγκυβέρνησης με τον Πάνο Καμμένο και θα σβήνουν οι θολές εικόνες του 2015, τόσο θα αποκτά ερείσματα στην μικρή περιοχή που κατέχει τώρα το ΚΙΝ.ΑΛ.

Μοναδική προϋπόθεση είναι να διατηρηθεί ο Τσίπρας ως η ηγετική μορφή της κεντροαριστεράς. Αλλά αυτό δεν αφορά πάλι την Φώφη. Τους συντρόφους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αφορά, οι οποίοι πρέπει να πεισθούν ότι η ηγεμονία του αποσυνδέεται από τις νίκες ή της ήττες του…

Υ.Γ Ρώτησα κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ γιατί δεν υπήρξε ανακοίνωση-απάντηση στον Τσίπρα. “Δεν θέλουμε να μπούμε σε κοκορομαχίες περί Καμμένου και άλλων τινών της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αυτά είναι …last year. Τώρα προέχει το μέτωπο απέναντι στον Μητσοτάκη”, μου απάντησε. Αναμφίβολα ενδιαφέρον επειδή προέρχεται από εκπρόσωπο της “επίσημης γραμμής”…

About Author