Αλ. Τσίπρας: Απολύτως κοστολογημένα τα μέτρα που εξήγγειλα- 8 δισ. τα εφάπαξ (προσωρινά) μέτρα για την πανδημία και 3 δισ. ετησίως τα μόνιμα

Ερώτηση (ΕΡΤ3): Γιατί αυτά που προτείνατε στη χθεσινή σας ομιλία δεν μπορούσαν να γίνουν αυτά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Απάντηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τη χώρα σε πολύ διαφορετικές συνθήκες από αυτές που έχει σήμερα η κυβέρνηση. Βρήκαμε τη χώρα με άδεια ταμεία, είχαμε υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα πολύ μεγαλύτερα από το 3,5%, ήμασταν χωρίς πρόσβαση στις αγορές και χωρίς ευρωπαϊκούς πόρους. Βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια, πιάσαμε τους στόχους.

Ακολούθησε μια νέα οικονομική πολιτική που είχα εξαγγείλει εδώ. Μέσα σε λίγους μήνες φέραμε μια σειρά αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που αναιρούσαν βασικές πτυχές του προγράμματος.

Μεταξύ άλλων φέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μείωση ΕΝΦΙΑ, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών. Αποφύγαμε την περικοπή των συντάξεων, δώσαμε αναδρομικά σε αντίθεση με το κούρεμα 60% που κάνει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δώσαμε εν είδη σοβαρού επιδόματος τη 13η σύνταξη.

Σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να τηρεί κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς ισχύει η ρήτρα διαφυγής. Σήμερα Λαγκάρντ και Ντράγκι λένε «ξοδέψτε». Η κυβέρνηση έχει 37 δισ. ευρώ που εμείς αφήσαμε. Δεν δικαιολογείται.

Εμείς δεν προτείνουμε πράγματα έξω από τη σφαίρα της λογικής. Είναι απολύτως κοστολογημένα μέχρι το τελευταίο ευρώ. 3 δισ. τα μόνιμα μέτρα, πολλά από αυτά τα είχαμε εξαγγείλει και προεκλογικά, είναι απολύτως απαραίτητα ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα

Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης έχουν κόστος περίπου 8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και είναι απολύτως επιβεβλημένα για να μην πάμε σε κατάσταση κοινωνικής λεηλασίας. Και θέλουμε και μπορούμε.

About Author