Ονομαστική ψηφοφορία ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για την κύρωση 3 συμφωνιών με Βόρεια Μακεδονία

Aξιοποιώντας τον κανονισμό της Βουλής και την κοινοβουλευτική διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ονομαστική ψηφοφορία κατά την συζήτηση για την κύρωση τριών μνημονίων συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία, σε υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με στόχο να φέρει σε δύσκολη θέση της κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ και να αναδείξει, όπως αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου, την “διπλή γλώσσα” του κυβερνώντος κόμματος.

Η απόφαση ελήφθη με αφορμή την επίσκεψη του Ζόραν Ζαεφ στην Αθήνα και τα εγκωμιαστικά λόγια του για την συνεργασία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον ρόλο του στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή κατά την κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Μάλιστα, το ένα από τα τρία μνημόνια φέρει την υπογραφή του  Άδωνη Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ζητήσει, να τοποθετηθούν από το βήμα της Βουλής και όσοι συμφωνούν, διαδικασία που ακολουθήθηκε και με την κύρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να ανεβάσει τους τόνους και να αναγκάσει βουλευτές της Ν.Δ με πρωταγωνιστικό ρόλο στα συλλαλητήρια για την Μακεδονία και στους υψηλούς τόνους κατά της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είτε να ψηφίσουν και να αιτιολογήσουν την αλλαγή στάσης τους, είτε να απέχουν, γεγονός που θα προκαλούσε εσωτερικό ζήτημα στο κυβερνών κόμμα. Θεωρούν πως θα έχει ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Είναι πιθανό, δε, να πάρει τον λόγο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα τρία μνημόνια που εκτός απροόπτου αναμένεται να κυρωθούν στα μέσα της ερχόμενη εβδομάδας αφορούν:

-Την «Επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκής Ένωσης»

-Την « Ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία»

-Την «Εναέρια Αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων (LWSS)» από ελληνικά αεροσκάφη»

About Author