Βαρουφάκης ΔΕΘ: Επίθεση στην κυβέρνηση για πρώτη κατοικία, εξοπλιστικά, πανδημία – Τι απάντησε σε ερώτηση του anatropinews.gr για το “μαξιλάρι” (vid)

Συνέντευξη Τύπου έδωσε σήμερα ο γραμματέας του ΜέΡA25 Γιάνης Βαρουφάκης στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Βαρουφάκης επιτέθηκε αρχικά στη κυβέρνηση για την πολιτική της στην προστασία της πρώτης κατοικίας και των κόκκινων δανείων, τονίζοντας ότι «ο Ηρακλής έχει τελειώσει. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να λειτουργήσει. Για αυτό και εγκαλώ την κυβέρνηση να αναφερθεί σε αυτό».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «κάποιος που θα ήθελε να καταστρέψει τους δανειολήπτες, δεν θα μπορούσε να σκεφτεί καλύτερο τρόπο από αυτόν που η κυβέρνηση ονομάζει δεύτερη ευκαιρία στην πρώτη κατοικία».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση νόμου από τις επιπτώσεις που θα έχει η εντεινόμενη Οικονομική κρίση, ενώ αναφέρθηκε και στο πώς θα «ανακτηθεί η δημοκρατική κυριαρχία επί των θεσμικών εργαλείων του ελληνικού Δημοσίου».

Ο κ. Βαρουφάκης απάντησε σε ερώτηση του anatropinews.gr η οποία είναι η εξής:

Έχετε κατά καιρούς πάρει αρνητική θέση στο μαξιλάρι που συγκέντρωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι σήμερα, εν μέσω μιας κρίσης που δεν γνώρισε όμοιά της ο πλανήτης από το κραχ του ’29, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, (ότι) το μαξιλάρι δεν μπορεί να έχει ρόλο στη στήριξη των πιο αδύναμων πολιτών και της μεσαίας τάξης;

Απαντώντας ο κ. Βαρουφάκης αμφισβήτησε ότι υπάρχει “μαξιλάρι” λέγοντας ότι αν υπήρχε “μαξιλάρι” από τους οποίους θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε τους αδύνατους δεν θα διαφωνούσε κάποιος να το χρησιμοποιήσουμε. Και πρόσθεσε: Αυτό που υποστηρίζουμε είναι ότι δεν υπάρχει ή αν θέλετε είναι φτιαγμένο από αγκάθια. Μνημονιακά δάνεια είναι. Το μεγαλύτερο κομμάτι του τα 21 δισ. ευρώ είναι μια πιστωτική κάρτα που μας έδωσε ο ESM. ο κ. Ρεγκλινγκ…. “

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ 52 ΛΕΠΤΟ

«Καθηλωμένη στα προβλήματά της η Θεσσαλονίκη»

Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι η πόλη παραμένει καθηλωμένη στα προβλήματά της.

«Δεν έχει μέτρο, το οποίο ακόμα και όταν γίνει, δεν θα συνδέεται με το αεροδρόμιο, ενώ κάποιοι πιστεύουν πως λύνουν το πρόβλημα με την πανάκριβη αγορά λεωφορείων Diesel. Έτσι δεν λύνονται θέματα. Η Θεσσαλονίκη αξίζει καλύτερα».

Σε ό,τι αφορά το εξοπλιστικό πρόγραμμα, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε πως «δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να ανακοινώνει  μια τεράστια αγορά εξοπλισμών και να μην μας λέει πόσο κοστίζουν. Και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν λένε ότι όλα αυτά θα μπουν στο συνολικό χρέος. Η τρόικα δεν έχει πρόβλημα να μας δανείζει για εξοπλισμούς».

Σε ερώτηση που δέχτηκε για το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε ότι «πρόκειται για ένα ενισχυμένο ΕΣΠΑ. Δεν λέμε όχι φυσικά σε αυτό, αλλά δεν αποτελεί αντιστάθμισμα για τα μέτρα λιτότητας που θα έρθουν».

Επίσης, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 πρότεινε τη σύγκληση «Διεθνούς Περιφερειακής Διάσκεψης» στη Θεσσαλονίκη, με αποκλειστικό θέμα την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

«Εάν σε αυτή την πρόσκληση έρθει ο κ. Ερντογάν, θα είναι μια ευκαιρία για αποκλιμάκωση. Εάν δεν έρθει και από τη στιγμή που θα συμμετέχουν όλοι οι ηγέτες των χωρών, τότε θα επιβεβαιωθεί ότι η στάση του είναι φιλοπολεμική και θα απομονωθεί».

Το άνοιγμα των σχολείων

Για το θέμα των χειρισμών της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας του κοροναϊού στα σχολεία, ο Γ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι «χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τα σχολεία. Αντί να τοποθετήσουν ειδικά πλεξιγκλάς, αντί να μειωθούν οι μαθητές στις τάξεις, αντί να προστατευτούν οι καθηγητές, η πλειοψηφία των οποίων ξεπερνά τα 60 έτη, αντί να γίνουν προσλήψεις, έστω και αναπληρωτών, αλλά να γίνουν έγκαιρα, η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία και έδωσε μια μάσκα και ένα παγούρι. Έκανε δηλαδή, κάτι για το οποίο ψηφίστηκε να μην το κάνει: Να μας κοροϊδεύει».

About Author