Κυβερνητική “κολοκυθιά” για τις μάσκες-ρόμπες: για τις μάσκες – μπλούζες: ΚΕΔΕ και ΥΠΕΣ «δείχνει» ο Χαρδαλιάς – «Παρεξήγηση» λέει το υπ. Υγείας

Ερωτήσεις για το φιάσκο με τις μεγάλου μεγέθους μάσκες που μοιράστηκαν στα σχολεία χθες, Δευτέρα, κλήθηκε να δώσει η κυβέρνηση απόψε, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τον κοροναϊό από το Υπουργείο Υγείας για να συνεχιστεί το παιχνίδι της “κολοκυθιάς” για το ποιος φταίει για το φιάσκο.

Παίρνοντας πρώτος τον λόγο,προκειμένου να τοποθετηθεί για το ζήτημα, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης απάντησε λέγοντας, αρχικά, πως «χθες είχαμε την έναρξη της σχολικής χρονιάς η οποία πήγε πάρα πολύ καλά στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων», καθώς και ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που διαθέτει δωρεάν μάσκες στους μαθητές».

«Πράγματι », ωστόσο, «υπήρξε ένα ζήτημα», καθώς «υπήρξε μια παρεξήγηση σε ότι αφορά το μέγεθος της μάσκας πριν τη συρραφή και όχι το τελικό μέγεθος των δυο τύπων μασκών», κάτι που «θα διορθωθεί», όπως είπε ο υφυπουργός Υγείας.

Πρόσθεσε πως «οι προδιαγραφές για τις μάσκες βασίζονται στα διεθνή πρότυπα» και σημείωσε πως η Επιτροπή των ειδικών θα δώσει διευκρινίσεις ως προς αυτά.

Ο ίδιος εστίασε στην επόμενη ημέρα, δηλώνοντας πως «η κυβέρνηση έχει πει ότι θα δώσει δύο μάσκες ανά μαθητή» και ότι «οι επόμενες θα είναι σωστές».

Ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Γκίκας Μαγιορκίνης επεσήμανε, από την πλευρά του, πως οι λοιμωξιολόγοι συζήτησαν εκτεταμένα για τις μάσκες και τις σχετικές προδιαγραφές. Σύμφωνα με τον ίδιο, αξιοποιήθηκαν οι προδιαγραφές μασκών του CDC (σ.σ. του αμερικανικού ΕΟΔΥ) και τα διεθνή πρότυπα «σημείο προς σημείο».

Επεσήμανε, επίσης, πως «είναι σημαντικό να δίνονται οι διαστάσεις πριν τη συρραφή γιατί αυτό καθορίζει την ποιότητα της μάσκας», ενώ ανέφερε και ότι αρμόδια υποεπιτροπή «επέμεινε σε αυτό το σημείο, καθώς οι διαστάσεις έτσι δίνονται σε παγκόσμια κλίμακα». «Εάν κι εφόσον ο κατασκευαστής είχε κάποια διαφορά έπρεπε να ζητήσει διευκρινίσεις», κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης στο δικό του σκέλος της απάντησης.

Σε αυτό το σημείο έλαβε εκ νέου το λόγο ο κ. Κοντοζαμάνης προκειμένου να απαντήσει σε διευκρινιστικό ερώτημα, εξηγώντας πως «το υπουργείο Υγείας διαβίβασε τις σχετικές προδιαγραφές στις αρμόδιες για το διαγωνισμό αρχές. Από εκεί και πέρα υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για την παραλαβή των μασκών οι οποίες φαντάζομαι ότι τηρήθηκαν».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τέλος, παρενέβη με μία σύντομη δήλωσή του για το θέμα, λέγοντας πως «την ευθύνη των διαγωνιστικών διαδικασιών την είχε η ΚΕΔΕ και ο μηχανισμός του υπουργείου Εσωτερικών», από το οποίο δόθηκαν και τα αναγκαία κονδύλια.

About Author