Πρόσκληση Μητσοτάκη για συνάντηση με Ερντογάν και διαλόγο εφόσον υπάρξει αποκλιμάκωση

Τα ελληνοτουρκικά, ειδικά μετά την αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική ΑΟΖ, το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης με τα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης, τα εξοπλιστικά με την αγορά των 18 Rafale και των 4 φρεγατών, η διαχείριση της πανδημίας και το αυριανό άνοιγμα των σχολείων, το προσφυγικό αλλά και ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό ήταν μερικά από τα κεντρικά θέματα που έθεσαν οι δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού.

 

Η αποχώρηση του Oruc Reis είναι ένα πρώτο θετικό βήμα

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την αποχώρηση του Oruc Reis ένα πρώτο θετικό βήμα και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει οι κινήσεις της Τουρκίας προς αποκλιμάκωση να έχουν συνέχεια. «Αν δούμε τέτοια βήματα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε νέο γύρο διερευνητικών επαφών. Αν δούμε σημάδια έμπρακτης αποκλιμάκωσης μπορούμε να συζητήσουμε για τη μόνη διαφορά μας. Την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Αν υπάρξει αποκλιμάκωση είμαι έτοιμος και για συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα – εφόσον υπάρξει αποκλιμάκωση – είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις επαφές από το σημείο που σταμάτησαν το 2016 προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της ευρωπαϊκής στήριξης και των κυρώσεων λέγοντας ότι η απειλή παραμένει στο τραπέζι ως επιλογή της ΕΕ και υπογραμμίζοντας τη σημασία του γεγονότος ότι οι διαφορές με την Τουρκία έχουν αναβαθμιστεί σε ευρωτουρκικό ζήτημα. «Το να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή ενδιαφέρει συνολικά την ΕΕ. Αυτό που καταφέραμε είναι να δείξουμε τη στρατηγική σημασία της Μεσογείου τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ που αυτή τη στιγμή έχουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση».

Τόνισε, δε ότι δεν απορρίπτει την πιθανότητα σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών αν αυτό χρειαστεί ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών.

Τέλος, αναφορικά με το περιεχόμενο της Τριμερούς στο Βερολίνο, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είχε ενημερώσει πλήρως τους πολιτικούς αρχηγούς και ειδικά τον κ. Τσίπρα και πρόσθεσε: «Αυτό που είπα στο άρθρο ήταν ότι επιτεύχθηκε ένα γραπτό κείμενο κατανόησης. Τα πρακτικά δηλαδή που κρατήθηκαν στη συνάντηση για να αποτυπωθεί σε ένα χαρτί τι συμφωνήθηκε. Αυτό όμως παραβιάστηκε , όχι από εμάς. Κι για αυτό οδηγηθήκαμε στην κλιμάκωση. Μακριά από εμάς οποιαδήποτε προσπάθεια μυστική διπλωματίας».

Για τα εξοπλιστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες είναι φιλόδοξο και εντός των δυνατοτήτων της χώρας και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει σε κούρσα εξοπλισμών: «Είναι ένα πρόγραμμα φιλόδοξο αλλά εντός των δυνατοτήτων της χώρας. Είναι επίσης ένα πρόγραμμα ολιστικό. Ακολουθούμε νέα προσέγγιση. Αναγνωρίζουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μόνο η ενίσχυση αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό.

Για αυτό προχωράμε σε 15 χιλιάδες προσλήψεις αλλά και τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία αλλά και την κυβερνοασφάλεια και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Τα Ραφαλ θα αντικαταστήσουν τα Μιραζ. Εξι καινούργια και δώδεκα ελαφρώς μεταχειρισμένα. Τα πρώτα θα φτάσουν στα μέσα του 2021 και θα ολοκληρωθεί η αγορά το 2022. Εδώ και μία δεκαετία δεν έγινε επένδυση στο ναυτικό. Η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση. Και για αυτό αγοράζονται τέσσερις φρεγάτες. Το πρόγραμμα θα είναι περίπου 4 με 7 χρόνια. Έχουν γίνει πολύ αναλυτικές συζητήσεις με το ΥΠΟΙΚ και έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε οικονομικά αυτό το πρόγραμμα. Είμαστε σε προχωρημένο στάδιο για υπογραφή αμυντικής συμφωνία με τη Γαλλία. Η συνθήκη της ΕΕ προβλέπει ότι όλα τα μέλη έχουν τη δυνατότητα συνδρομή σε άλλο μέλος που πλήττεται. Εύχομαι ότι δεν πρόκειται να χρειαστεί η χώρα την ενεργοποίηση αυτής της ρήτρας».

«Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών. Δεν θα κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Αλλά δεν μπορούμε να μη βλέπουμε και μια δεκαετία υποεπένδυσης στις Ένοπλες Δυνάμεις.», υπογράμμισε.

About Author