Στη Λευκωσία ο Μάικ Πομπέο – Υπογραφή μνημονίου Συναντίληψης Κύπρου-ΗΠΑ

Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος κατέφθασε στο προεδρικό Μέγαρο, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται οι συνεχιζόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ- Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και να επιβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση της νήσου ως μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους καθώς και την ευρύτερη περιοχή.

Η Λευκωσία χαρακτηρίζει την επίσκεψη σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη και τη χρονική συγκυρία με τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Πομπέο έγινε δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και έπειτα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες της αμερικανικής αποστολής με την αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Αναστασιάδης, καλοσωρίζοντας τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, υπογράμμισε πως η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής γίνεται σε μία στιγμή με κρίσιμες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, λόγω των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και δείχνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.

«Με χαρά καλωσορίζω τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, σε μια στιγμή με κρίσιμες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, λόγω των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και δείχνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

Θα ακολουθήσει η υπογραφή ενός Μνημονίου Συναντίληψης, καθώς και συμφωνίας που θα αφορά την Ασφάλεια.

About Author