Ακατάλληλες 27.000 μάσκες που μοιράστηκαν στα δημοτικά της Θεσσαλονίκης

Ακατάλληλες κρίθηκαν 27.000 μάσκες που μοιράστηκαν σήμερα σε σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), αν και σήμερα το πρωί απέστειλε μάσκες για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών, λίγες ώρες αργότερα… τις ζήτησε πίσω.

«Οι 27.000 μάσκες κρίθηκαν ακατάλληλες. Κακώς τις παρέλαβε η ΚΕΔΕ στην Αθήνα και τις απέστειλε στον δήμο Θεσσαλονίκης», δήλωσε μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ο ίδιος σημείωσε πως προκύπτουν ευθύνες και πως πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντικατασταθούν.

Ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης όπου ο κ. Κυρίζογλου είναι δήμαρχος, έχει ήδη προμηθευτεί 7.200 μάσκες, οι οποίες στοίχισαν περίπου 10.000 ευρώ.

«Εμείς πληρώσαμε τις μάσκες, με χρήματα του Δήμου, για να μην εκτεθούμε στα μάτια γονέων και μαθητών», πρόσθεσε ο κ. Κυρίζογλου.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να χορηγήσει τις μάσκες στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς».

«Η κυβέρνηση των αρίστων αποποιείται άριστα τις ευθύνες της, φορτώνοντάς τες στους Δήμους»

Κοινή δήλωση του Τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη και του αναπλ. Τομεάρχη Εσωτερικών, υπεύθυνου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Μίλτου Χατζηγιαννάκη:

“Την ώρα που τα κρούσματα στη χώρα μας σημειώνουν ιστορικά υψηλά και η πανδημία Covid-19 είναι σε μερικό εκτροχιασμό, η κυβέρνηση των αρίστων γνωρίζει άριστα να αποποιείται των ευθυνών της και να φορτώνει όσα θα έπρεπε η ίδια να πράξει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μετά από έξι μήνες υγειονομικής κρίσης και ενώ είχε απεριόριστο χρόνο να ετοιμαστεί για το άνοιγμα των σχολείων, η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να μεταφέρει τη δίκη της αρμοδιότητα για προμήθεια μασκών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στους Δήμους όλης της χώρας.

Αρχικά η ΝΔ κυκλοφόρησε την αδιανόητη άποψη περί «ατομικού αξεσουάρ» για τη μάσκα, προκειμένου να μη χορηγηθεί δωρεάν και να επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Μπροστά στη γενική κατακραυγή αναγκάστηκε να υποχωρήσει και ανακοίνωσε τη δωρεάν διανομή μασκών, χρειάστηκε ωστόσο να φτάσουμε στις 8 Σεπτεμβρίου ώστε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες της δωρεάν προμήθειας, όχι όμως από την Κυβέρνηση, αλλά από τους Δήμους.

Το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοφανούς προχειρότητας και έλλειψης κυβερνητικού σχεδιασμού είναι να βρισκόμαστε τρεις ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι μάσκες να μην έχουν ακόμα παραδοθεί σε πολλούς Δήμους ανά την Ελλάδα, ενώ πολλές από αυτές που έφτασαν εγκαίρως πρέπει να επιστραφούν λόγω ακαταλληλότητας.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι 27.000 μάσκες που έφτασαν σήμερα στα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίες όμως πρέπει να επιστραφούν και να αντικατασταθούν μέχρι τη Δευτέρα.

Ελάχιστες ημέρες πριν το πρώτο κουδούνι της χρονιάς και στην Αττική δεν έχει καν ξεκινήσει η τροφοδοσία των μασκών, ενώ οι Δήμαρχοι βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι, περιμένοντας την τελευταία στιγμή να τις προμηθευτούν και να τις διανείμουν.

Βρισκόμαστε ενώπιον ακόμα μίας κλασικής περίπτωσης αριστείας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ελπίζουμε ειλικρινά τη Δευτέρα, μπροστά στο επερχόμενο αλαλούμ, να μην ακούσουμε τους αρμόδιους Υπουργούς να μιλάνε για ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

About Author