Κοροναϊός: Πόσο θα κρατήσει η αναστολή των δοκιμών του εμβολίου της Οξφόρδης

Η αναστολή των δοκιμών του πειραματικού εμβολίου κατά της COVID-19 από την AstraZeneca, μετά την ασθένεια που παρουσίασε ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα στη Βρετανία, ενίσχυσε τις αμφιβολίες για την προοπτική μιας πιο γρήγορης διάθεσης ενός από τα πιο εξελιγμένα εμβόλια κατά της πανδημίας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η AstraZeneca αναπτύσσει το εμβόλιο μαζί με ερευνητές από το πανεπιστήμιο Oxford University ανακοίνωσε χθες ότι σταμάτησε τις δοκιμές του τελικού σταδίου, προκειμένου να επιτρέψει σε μία επιτροπή να εξετάσει τα δεδομένα ασφάλειας, ενώ η εταιρία εργάζεται για να περιορίσει ενδεχόμενες επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου.

Όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ Φράνσις Κόλινς σε επιτροπή της Γερουσίας οι δοκιμές του εμβολίου σταμάτησαν λόγω ενός «προβλήματος στο νωτιαίο μυελό» και συγκεκριμένα έκανε λόγο για «εγκάρσια μυελίτιδα», μια νευρολογική διαταραχή που προκαλεί φλεγμονή στο νωτιαίο μυελό. Αν η έρευνα της AstraZeneca επιβεβαιώσει ότι αυτό σχετίζεται με το εμβόλιο, τότε όλες οι δόσεις που έχουν ήδη παρασκευαστεί θα καταστραφούν, τόνισε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πασκάλ Σόριοτ, μιλώντας σε επενδυτές χθες τόνισε ότι δεν υπάρχει οριστική διάγνωση για την υπόθεση κι ότι θα γίνουν κι άλλες εξετάσεις, όπως είπε η εκπρόσωπος του φαρμακευτικού κολοσσού Μισέλ Μάιξελ. «Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων θα δοθούν σε ανεξάρτητη επιτροπή ασφάλειας, η οποία και θα βγάλει την οριστική διάγνωση», πρόσθεσε.

Η AstraZeneca δεν αποκάλυψε πώς θα διεξάγει την έρευνα για το ανεπιθύμητο περιστατικό, ούτε τις μεθόδους που ακολούθησε στην τρίτη φάση των δοκιμών του εμβολίου. Ο δρ Τζεν εκτιμά ότι οι ερευνητές θα μελετήσουν πολλές πιθανές αλληλεπιδράσεις και πιθανές αιτίες της αντίδρασης της ασθενούς, «έχοντας κατά νου ότι μπορεί να πρόκειται για κάτι εντελώς συμπτωματικό».

«Ποια ήταν ακριβώς η αντίδραση του οργανισμού της; Αποδίδεται στη σύνθεση εμβολίου; Έχει σχέση με τη χορήγηση του εμβολίου; Έπασχε η ασθενής από υποκείμενο νόσημα; Ανάλογα με την τελική διάγνωση, οι δοκιμές μπορεί να επανέλθουν στην 2η φάση ή να ξαναρχίσει η 3η, ενώ όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν κατά πόσον είναι ασφαλές να συνεχίσουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times οι δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca μπορεί να επαναληφθούν ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα, άποψη με την οποία συμφωνεί ο καθηγητής Ρόμπερτ Μπόουι του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ: «Αν αποδειχθεί από την έρευνα ότι η ασθένεια είναι μεμονωμένο, άσχετο με το εμβόλιο περιστατικό, τότε αυτό ίσως σημαίνει ότι αναστολή των κλινικών δοκιμών από μία εβδομάδα έως έναν μήνα». Ο ίδιος τόνισε ότι η αναστολή είναι μάλλον απόρροια της υπερβολικής προσοχής κι όχι ενός προβλήματος με το εμβόλιο.

 

 

About Author