Δένδιας: Η ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου επεκτείνει τη δικαιοδοσία της ΕΕ στην περιοχή

Η συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου δεν επεκτείνει απλώς το εύρος άσκησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά επεκτείνει και τον χώρο εφαρμογής της νομοθεσίας, καθώς και της δικαιοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στην ίδια θαλάσσια περιοχή.

Αυτό επεσήμανε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη συνομιλία του σήμερα με τον Ευρωπαίο επίτροπο για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους.

Της συνομιλίας είχε προηγηθεί και σχετική επιστολή του υπουργού Εξωτερικών προς τον Επίτροπο, μέσω της οποίας τον ενημέρωσε επίσημα για το πλαίσιο υπογραφής της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου, καθώς και για τη συνακόλουθη επέκταση του πεδίου εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας και δικαιοδοσίας της ΕΕ στο τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ που περιλαμβάνεται στη συμφωνία.

Η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή αποτελεί πλέον και ύδατα της ΕΕ, στα οποία θα εφαρμόζεται το Κοινοτικό Δίκαιο στο πλαίσιο και του άρθρου 52 της Συνθήκης της ΕΕ.

Συζητήθηκε επίσης η προτεραιότητα που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση σε ζητήματα Πράσινης Οικονομίας, περιβαλλοντικής προστασίας και βιωσιμότητας αλιευμάτων.

 

About Author