Δημόπουλος για το εμβόλιο της Οξφόρδης: Προσωρινή η διακοπή

Την έντονη ανησυχία του για τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς που ξέσπασε αργά το βράδυ στην κλειστή δομή του ΚΥΤ Μόριας, εξέφρασε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Θάνος Δημόπουλος.

«Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν πολλές φορές σε κλειστές δομές όπου υπάρχει αναγκαστικός συγχρωτισμός μπορεί να είναι σημαντικά και απρόβλεπτα» είπε ο κ. Δημόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του Mega και ανέφερε τα πρόσφατα παραδείγματα των οίκων ευγηρίας. Σχολιάζοντας τα γεγονότα στη Μόρια τόνισε ότι το γεγονός ήταν ατυχές και δεν μπορούσε να προβλεφθεί. Καταβάλλονται προσπάθειες για τον περιορισμό κατά το δυνατόν της κινητικότητας των ανθρώπων αυτών, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το αν η κατάσταση με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν οδηγηθεί εκτός του ΚΥΤ Μόριας μπορεί να εξελιχθεί σε υγειονομική «βόμβα» για το νησί, τόνισε ότι πράγματι «υπάρχει ανησυχία όταν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από ανθρώπους που βρίσκονται σε συνωστισμό».

Επίσης με δεδομένο ότι δεν μπορεί να γίνουν σαφείς προβλέψεις, αυτό που πρέπει να κάνει ο καθένας είναι να πάρει όσα περισσότερα μέτρα προστασίας μπορεί και ιδίως την μάσκα, που είναι πολύ αποτελεσματικό μέτρο.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι η μελέτη για το εμβόλιο της Οξφόρδης προσωρινά αναστέλλεται μέχρι να διερευνηθεί η περίπτωση ενός εθελοντή ο οποίος παρουσίασε μια ανεπιθύμητη ενέργεια αρκετά σοβαρή.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τη μεγάλη σημασία που έχουν οι σωστές κλινικές μελέτες και ότι απαιτείται πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων που μετέχουν» σχολίασε.

Η μελέτη αναστέλλεται καθώς σε ανάλογες περιπτώσεις πρέπει να διερευνηθεί μεταξύ άλλων αν η παρενέργεια συνδέεται με το εμβόλιο.

Ο ίδιος τόνισε, ότι όπως έχει ανακοινωθεί, αν αποδειχθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό ασθενών που έχει προσδιοριστεί, τότε θα προχωρήσει η μαζική παραγωγή του και η τμηματική διάθεση στα κράτη. «Αυτά τα εγχειρήματα είναι πολύπλοκα και δύσκολα και δεν πρέπει να θεωρεί κανείς ότι όλα είναι δεδομένα ή ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι προκαθορισμένα». «Πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες» είπε και τόνισε ότι «εμπιστοσύνη έχουμε στις μελέτες που λαμβάνουν χώρα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη».

 

About Author