Αγώνας δρόμου για χιλιάδες Βρετανούς τουρίστες- Εγκαταλείπουν τα 7 νησιά που μπήκαν σε «κόκκινη λίστα»

Δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί τουρίστες, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, δίνουν μάχη με τον χρόνο για να προλάβουν να επιστρέψουν στην χώρα τους από την Ελλάδα πριν την Τετάρτη προκειμένου να μην μπουν σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών λόγω κοροναϊού.

Την Δευτέρα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι 7 ελληνικά νησιά, η Λέσβος, η Τήνος, η Σέριφος, η Μύκονος, η Κρήτη, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος μπαίνουν στην «κόκκινη λίστα» και όσοι επιστρέφουν από εκεί από την Τετάρτη και μετά θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών.

Μόλις έγινε γνωστό χιλιάδες Βρετανοί τουρίστες άρχισαν να αναζητούν πτήσεις για να επιστρέψουν πριν την προθεσμία και να μην χρειαστεί να μπουν στην καραντίνα. Σύμφωνα με την «Daily Mail» οι παραθεριστές κάνουν λόγο για τεράστιες αυξήσεις στις τιμές για την επιστροφή τους στη Βρετανία, με μερικούς να πρέπει να πληρώσουν τρεις φορές περισσότερο από ό,τι είχαν προγραμματίσει.

Πολλοί από αυτούς εκφράζουν την απορία τους για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης λέγοντας ότι στην Ελλάδα ένιωσαν πολύ πιο ασφαλείς από ό,τι στη χώρα τους και πως τα μέτρα που εφαρμόζονται εδώ δεν τα έχουν ξαναδεί. Άλλοι φοβούνται ότι αν επιστρέψουν μετά την Τετάρτη και μπουν σε καραντίνα θα χάσουν τις δουλειές τους και πολλοί αδυνατούν να πληρώσουν τις τιμές των εισιτηρίων για να προλάβουν την καραντίνα.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι δεν μπορεί να δείχνουν τόση αυστηρότητα σε μια χώρα αλλά και στους ίδιους που ακολουθούν πιστά όλα τα μέτρα και στην πατρίδα τους να είναι όλα ανοικτά, χωρίς μέτρα προστασίας και χωρίς να τηρούνται καν οι αποστάσεις.

Θεοχάρης: «Πολύ ατυχής» η απόφαση για καραντίνα αφίξεων στην Αγγλία από ελληνικά νησιά

«Πολύ ατυχή» χαρακτήρισε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επιβάλλει καραντίνα κατά την άφιξή τους επί αγγλικού εδάφους στους ταξιδιώτες από επτά ελληνικά νησιά.

Μιλώντας το πρωί στο Sky News ο κ. Θεοχάρης είπε επίσης ότι η καραντίνα δε δικαιολογείται από τον αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανά 100.000 κατοίκους, που βρίσκεται αρκετά κάτω από το όριο την 20 κρουσμάτων που έχει θεσπίσει ως κριτήριο για επιβολή καραντίνας το Λονδίνο.

Ο Υπουργός Τουρισμού απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η ελληνική κυβέρνηση αποκρύπτει στοιχεία για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων, λέγοντας ότι έχουν αυξηθεί οι διαγνωστικοί έλεγχοι, ιδίως σε περιοχές όπου καταγράφεται αυξημένη συγκέντρωση κρουσμάτων και ότι υπάρχει στενή συνεργασία με τη βρετανική κυβέρνηση.

Ο κ. Θεοχάρης διαβεβαίωσε ότι το σύστημα ελέγχων που ακολουθείται στην Ελλάδα έχει επιτρέψει στις αρχές να έχουν την κατάσταση υπό έλεγχο, παρά την αναμενόμενη αύξηση κρουσμάτων με το άνοιγμα του τουρισμού.

 

About Author