“Αλλάξτε κανάλι”- Δυο λέξεις που επιτρέπουν κάθε δηλητήριο

Αφελείς, ανόητοι ή αυτόκλητοι υπερασπιστές της “δικής τους” εκδοχής σχετικά με την τηλεενημέρωση, δεν έχει σημασία. Στο ίδιο αποτέλεσμα καταλήγουν όσοι καταπίνουν την κάμηλο της τηλεοπτικής χυδαιότητας του ριάλιτι του Σκάϊ, σπεύδοντας να απαντήσουν “αλλάξτε κανάλι, αν δεν σας αρέσει”.

 

Πρώτον, γιατί τα κανάλια είναι δημόσιες συχνότητες και ως δημόσιες συχνότητες οφείλουν να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Και δημόσιο συμφέρον δεν είναι η διάδοση της κουλτούρας του βιασμού και της ομοφοβίας.

Δεύτερον, επειδή οι τηλεοπτικές συχνότητες έχουν δοθεί έναντι σαφών υποχρεώσεων που προκύπτουν από τον σχετικό νόμο οι οποίες προβλέπουν να μην προάγονται τέτοιες αντικοινωνικές και δηλητηριώδεις συμπεριφορές. Όποιοι τις προωθούν και εκκολάπτουν ακόμα και το έγκλημα ως “άποψη” δρουν παράνομα και οι θεσμοί οφείλουν να αντιδράσουν με αυστηρότητα. Ο αντιρατσιστικός νόμος, για παράδειγμα, υπάρχει για να προλαμβάνει και να αντιδρά στην διασπορά του ρατσισμού. Αλλιώς, με ένα μαγικό τηλεκοντρόλ θα αλλάζαμε εικόνα.

Τρίτον, επειδή εάν αποδεχθούμε πως στο πλαίσιο του γενικού επιτρέπεται να αναφύονται και μερικά …αγριόχορτα, τότε η απάντηση στην υποθετική περίπτωση ανάλογων εικόνων και απόψεων στην πρωϊνή-παιδική ζώνη του σαββατοκύριακου θα ήταν “αλλάξτε κανάλι”. Εδώ κάποτε είχαν “κόψει” τον Μπομπ τον Σφουγγαράκη για τα μηνύματα που περνούσε, θα θεωρήσουμε απλώς μικρό ψεγάδι του (δήθεν) τηλεοπτικού μας πλουραλισμού τον “λεβέντη” του Big Brother;

Κάποτε είχε σηκωθεί θύελλα γιατί εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης είχε φιλοξενήσει εκπροσώπους του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Το θέμα είχε λάβει σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις. Και σωστά. Όσοι σπεύδουν να υποστηρίξουν τον Σκάϊ, τώρα, γιατί δεν έλεγαν, απλώς, τότε “αλλάξτε κανάλι”. Ή όταν άλλος τηλεοπτικός σταθμός φιλοξενούσε τέσσερις μαζί εκπροσώπους του ναζιστικού μορφώματος σε μια “ελεγεία” μίσους και φασισμού; “Αλλάξτε κανάλι”. Με αυτές τις δύο λέξεις όλα επιτρέπονται!

Γιατί όχι να μην επιτραπεί και το σκληρό πορνό -έστω μεταμεσονυκτίως-, γιατί να μην δοθεί βήμα και σε κάθε “ψεκασμένο”, στους αρνητές της πανδημίας, σε εκείνους που καίνε τις μάσκες και σε όλες εκείνες τις μικρές εκφάνσεις του βόθρου; “Αλλάξτε κανάλι”.

Περίπου 2.500.000 άνθρωποι είδαν έστω και για ένα λεπτό την πρεμιέρα του ριάλιτι των εγκλείστων. Άλλοι τόσοι είναι βέβαιο πως είδαν τον αποχωρήσαντα παίκτη να υιοθετεί τον βιασμό και να αποενοχοποιεί τους δολοφόνους της Ελένης Τοπαλούδη ή του Ζακ Κωστόπουλου. Αύριο του μετανάστη και οιουδήποτε άλλου δεν ταιριάζει στο κρυφοφασιστικό πρότυπο με το οποίο δηλητηριάζεται η κοινωνία.

Δεν ξέρω τι θα κάνει ή τι μπορεί να κάνει το ΕΣΡ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τα κόμματα το επικαλούνται και ζητούν να παρέμβει. Αρκεί, όμως, ακόμα και ένα μεγάλο πρόστιμο όταν η τοξικότητα έχει ήδη διαχυθεί; Οι θεσμοί πρέπει να προβλέπουν και οι νόμοι να καθιστούν υποχρεωτική την εφαρμογή τους. Τα δε κανάλια δεν είναι αποδεκτό να πλασάρουν τέτοιους τύπους και τέτοιες απόψεις.

Όσο για την ατομική ευθύνη, η απάντηση δεν είναι “αλλάξτε κανάλι”. Είναι διαγράψτε από το τηλεκοντρόλ σας εκείνους που σας δηλητηριάζουν. Αλλά, θα μου πείτε, αυτός που εύκολα δηλητηριάζεται σπανίως το καταλαβαίνει…

Σ.Κ

About Author