Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Ναι στην αναβολή του συνεδρίου, όχι στην εσωστρέφεια – Το βαρύ έργο της ανασυγκρότησης αναλαμβάνει ο Δ. Τζανακόπουλος

Τον Δημήτρη Τζανακόπουλο πρότεινε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αλέξης Τσίπρας στη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και τον Πάνο Σκουρλέτη στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στη εισήγησή του στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Ταυτόχρονα πρότεινε και την αναβολή του Συνεδρίου “μέχρις ότου οι υγειονομικές συνθήκες να το επιτρέψουν”. Πρόταση με την οποία φαίνεται ότι συμφώνησαν τα περισσότερα μέλη της Γραμματείας καθώς ελάχιστοι είναι αυτοί που θα ήθελαν το Συνέδριο να γίνει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και χωρίς φυσική παρουσία. Παρ’ όλα αυτά όλοι συμφώνησαν επίσης ότι η αναβολή δεν θα πρέπει να διαιωνίσει την εσωστρέφεια και τις επιμέρους συγκρούσεις στο εσωτερικό του κόμματος που παρατηρούνται τους τελευταίους πολλούς μήνες.

Παράλληλα συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα τόσο για την ανασυγκρότηση των κομματικών οργανώσεων -κάτι που θα αναλάβει από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ο νέος Γραμματέας- όσο και της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η συνεδρίαση διεξήχθη σε ήρεμο κλίμα πράγμα που δείχνει την ευρεία απόδοχή του Δημήτρη Τζανακόπουλου από όλες τις πλευρές και χωρίς ιδιαίτερες επιφυλάξεις. Σε αυτή δεν συζητήθηκαν ονόματα νέων τομεαρχών αλλά ούτε και το όνομα εκείνου που θα αντικαταστήσει τον Αλέξη Χαρίτση στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος. Οπως όμως όλα δείχνουν παραμένει στο τραπέζι το όνομα του Νάσου Ηλιόπουλου ο οποίος όμως θα προτιμούσε να παραμείνει επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο της Αθήνας.

Οι προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι αλλαγές τόσο σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας όσο και τομεαρχών θα συζητηθούν αύριο αναλυτικά σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ την ερχόμενη Κυριακή θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Εκτός από τον Πάνο Σκουρλέτη, για τη θέση του δεύτερου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου αναμένεται να προταθεί ο Γιάννης Ραγκούσης.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ εξαπέλυσε ο Αλ. Τσίπρας κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία, υπογραμμίζοντας ότι “η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο πρωτοφανούς ανασφάλειας”.

“Ο φετινός Σεπτέμβρης βρίσκει κάθε ελληνική οικογένεια να αγωνιά με την έξαρση της πανδημίας, με το άνοιγμα των σχολείων χωρίς ασφαλή πρωτόκολλα, με τα οικονομικά αδιέξοδα που διογκώνονται, με τη μείωση του εισοδήματος, την εκτίναξη των χρεών, την ανεργία, την αβεβαιότητα”, ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι “μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ανασφάλεια που προκαλεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η έντονη ανησυχία ακόμη και για πολεμικό επεισόδιο”.

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι “απέναντι σε όλα αυτά, όχι μόνο κινείται δίχως πυξίδα και στρατηγική αλλά και με πρωτοφανή ανικανότητα”, τονίζοντας ότι “μόνο μέλημα έχει την ωραιοποίηση, την απόκρυψη, το ψέμα, τη πολιτική απάτη με τη συνδρομή βέβαια ενός πρωτοφανούς στρατού αδρά χρηματοδοτούμενων μέσων ενημέρωσης”.

“Αυτό όμως έχει κοντά ποδάρια όσο τα κοινωνικά αδιέξοδα θα διογκώνονται. Και ιδιαίτερα όσο οι επιλογές της κυβέρνησης θα είναι βαθιά συντηρητικές και ακραία ταξικές. Όσο θα είναι οι επιλογές της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, του κοινωνικού κανιβαλισμού, του εργασιακού μεσαίωνα”, είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως “απέναντι σε αυτή τη νέα συνθήκη έχουμε ιστορική ευθύνη να μη χάσουμε την επαφή με τη κοινωνία και τις ανάγκες της”, ενώ σημείωσε πως “η διαδικασία προετοιμασίας του Συνεδρίου, που έχουμε εξαγγείλει ως Συνέδριο τομής και συνέχειας για τη διεύρυνση και το μετασχηματισμό μας σε μαζικό δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, ανακόπηκε απότομα από την πανδημία και αυτό μας στοίχισε”.

Αναφορικά με την ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου ανέφερε: “προσδοκούσαμε και προσδοκούμε σε μια πλατιά και συμμετοχική διαδικασία, αλλά οι συνθήκες της πανδημίας αυτό δεν μας το επιτρέπουν. Τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται, οι εκτιμήσεις των επιδημιολόγων λένε ότι οι επόμενοι μήνες πιθανώς θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι. Σε αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει δυνατότητα διενέργειας συνεδρίου με φυσική παρουσία. Και ένα συνέδριο χωρίς φυσική παρουσία, δεν μπορεί να δώσει την ώθηση που επιθυμούμε”. Ως εκ τούτου πρότεινε να αποφασιστεί η αναβολή του Συνεδρίου μέχρις ότου το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Συνεχίζοντας, κατέθεσε αναλυτικά τις εξής προτάσεις προκειμένου να ληφθούν “μέτρα για την ενίσχυση της προσπάθειας ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του κόμματος”: διαδικτυακή διενέργεια του Διεθνούς Συνεδρίου για την εμπειρία της αριστερής διακυβέρνησης, διαδικτυακή συζήτηση και έγκριση από την ΚΕΑ του προγράμματος, συνέχιση της εγγραφής νέων μελών και της ανασυγκρότησης των οργανώσεών του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και έναν “ευρύ ανασχηματισμό” και “αναδιάταξη δυνάμεων” προκειμένου “να ανανεώσουμε και να αναβαθμίσουμε τη συλλογική μας παρουσία και λειτουργία”.

Τέλος, εκτός από την πρόταση για την ανάληψη της θέσης του Γραμματέα της ΚΕ από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και της θέσης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, από τον Πάνο Σκουρλέτη, ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε να προχωρήσουν στη συνέχεια και “άλλες αλλαγές που αφορούν τόσο στους κοινοβουλευτικούς τομείς ευθύνης όσο και στο κόμμα”.

About Author