Άντλησε 2,5 δισ. από την επανέκδοση του 10ετούς η Ελλάδα – Πάνω από 18 δισ. ευρώ οι προσφορές

Ισχυρή ζήτηση εκδηλώθηκε για την επανέκδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 18 δισ. ευρώ και το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ.

Το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του δεκαετούς που εκδόθηκε στις 18 Ιουνίου, με επιτόκιο 1,5% και με ωρίμανση την 18η Ιουνίου 2030, άνοιξε με αρχική εκτίμηση επιτοκίου στο 1,33% (mid swap + 150 μονάδες), στη συνέχεια μειώθηκε στο 1,28% (mid swap + 145 μονάδες βάσης) και μετά γύρω στο 1,23% (mid swap + 140 μονάδες βάσης), όπου και έκλεισε.

Τη διαδικασία της επανέκδοσης ανέλαβαν οι Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale.

Το Ελληνικό Δημόσιο επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων, εκτιμώντας ότι θα συγκεντρώσει περίπου 1,5 με 2 δισ. ευρώ, όπως και έκανε, με στόχο την αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία απαιτούνται για τη στήριξη της οικονομίας, καθώς εκτιμάται πως θα χρειαστεί να δαπανηθούν επιπλέον 4 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές από την αρχή του χρόνου και τρεις εκδόσεις, 7,5 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος για φέτος ήταν η έκδοση ομολόγων ύψους 4 δισ. – 8 δισ. ευρώ, αν και μετά την πανδημία το ανώτατο όριο αυξήθηκε στα 9,5 δισ. ευρώ.

About Author