ΣΥΡΙΖΑ: Αποκλειστικά υπεύθυνη η κυβέρνηση για τα κρούσματα κοροναϊού σε δομές μεταναστών και προσφύγων

Την κυβέρνηση «δείχνουν» ως υπεύθυνη για τα κρούσματα κοροναϊού σε δομή ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών στον Βύρωνα, οι τομεάρχες Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά, οι Ανδρέας Ξανθός και Γιώργος Ψυχογιός, σημείωσαν ότι «είκοσι παιδιά και οχτώ εργαζόμενοι είναι θύματα της αποτυχίας της κυβέρνησης να προστατέψει τους ευάλωτους πληθυσμούς και ειδικά τις προσφυγικές δομές. Ήδη από τον Μάρτιο έχουμε επικρίνει πολλάκις τα αρμόδια Υπουργεία για το γεγονός ότι η υγειονομική θωράκιση των δομών φιλοξενίας είναι διάτρητη και αντιμετωπίζουν την κατάσταση μόνο κατασταλτικά και όχι προληπτικά.
Επί πέντε μήνες η κυβέρνηση αγνοούσε τις προτάσεις μας και θεώρησε ότι με την καραντίνα το πρόβλημα θα λυνόταν από μόνο του. Τώρα πια τα επακόλουθα της απραξίας εκδηλώνονται με καθημερινές νέες περιπτώσεις κοινωνικών δομών που πλήττονται. Μετά τα ξενοδοχεία και τις ανοιχτές δομές, φτάσαμε να έχουμε κρούσματα και σε δομή προστασίας παιδιών, που λειτουργεί από το 2016 σε πλήρη αρμονία με την τοπική κοινωνία.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις ευάλωτες ομάδες που φιλοξενούνται μαζικά σε περιορισμένους χώρους θα έπρεπε να υπάρχει συνεχής μέριμνα και επαγρύπνηση, ωστόσο κανένα συγκεκριμένο σχέδιο δεν έχει εφαρμοστεί πέρα από τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και επισκέψεων.
Πρέπει άμεσα να υπάρξουν τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι (τεστ) σε φιλοξενούμενους και προσωπικό, να ενισχυθούν οι δομές με υγειονομικό προσωπικό και παράλληλα να ενδυναμωθούν οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τα νοσοκομεία στην χωρική αρμοδιότητα των οποίων ανήκουν οι δομές. Πρέπει επίσης να υπάρξει ενίσχυση της προληπτικής αντιμετώπισης με την παροχή επαρκών μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής (μάσκες, γάντια, σαπούνια, αντισηπτικά) σε όλους τους διαμένοντες και τους εργαζόμενους, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι καθημερινές τους ανάγκες.
Οι αρμόδιοι Υπουργοί, και η Κυβέρνηση συνολικά, πρέπει να κατανοήσουν ότι η αποτροπή της διασποράς της πανδημίας στους προσφυγικούς πληθυσμούς και τις υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες, πέρα από αυτονόητο ανθρωπιστικό καθήκον κάθε δημοκρατικής χώρας, είναι κρίσιμη πτυχή της πολιτικής δημόσιας υγείας που θωρακίζει την υγεία όλων μας».

About Author