Βγήκαν τα “μερομήνια” του 2020-21: Έρχεται δύσκολος και βαρύς χειμώνας

Τι «προβλέπει» η παραδοσιακή μελέτη του καιρού για τον χειμώνα που έρχεται.

Πριν από την εξέλιξη της επιστήμης ο άνθρωπος προσπαθούσε να βασιστεί στις ενδείξεις του τώρα για να προβλέψει το μέλλον. Η πρόγνωση του καιρού είχε την τιμητική της στο πάνθεον των προβλέψεων, και όχι άδικα. Ειδικά για τους ανθρώπους της υπαίθρου το να μπορούν να εκτιμούν τις καιρικές συνθήκες ήταν ζήτημα άμεσα δεμένο με την επιβίωσή τους.

Οι άνθρωποι διατήρησαν από γενιά σε γενιά και για χιλιάδες χρόνια την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού. Οι άνθρωποι της υπαίθρου, της θάλασσας και οι ιδίως οι μοναχοί, οι οποίοι καθώς φαίνεται είχαν αφιερώσει αρκετό μέρος της ζωής τους, στην σπουδή και την παρατήρηση του σύμπαντος, με τον τρόπο που διέθετε έκαστος αλλά και με την βοήθεια των καιρικών φαινομένων.

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα (12) πρώτες ημέρες του ογδόου φεγγαριού του έτους. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα (12) στην αρχή φεγγαριών και αργότερα μηνών. Μερομήνια ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας» γιατί σε κάθε μέρα απ’ αυτές, αντιστοιχεί ένα πλήρες κύκλος του φεγγαριού (γιόμιση και χάση) ή ένας μήνας. Κατά τον Ν. Πολίτη τα μερομήνια ήταν λείψανα αρχαίων προγνωστικών του καιρού, που έχουν άμεση σχέση με αστρολογικές παρατηρήσεις. Επειδή ο Αύγουστος θεωρείται η αρχή του Χειμώνα, γι’ αυτό στο μήνα αυτό εντοπιζόταν η πρόγνωση του καιρού. (Γαλανίδου- Μπαλφούσια Έλσα, μν. Έργο, σελ 192).

Τα μερομήνια δεν περιγράφονται, είναι θέμα γνώσης και πρακτικής και όχι θεωρίας. Είναι υπόθεση πείρας και αντίληψης που χρήζει μιας ιδιαίτερης προσοχής. Μπορεί αρκετοί άνθρωποι να παρατηρούν το ίδιο πράγμα αλλά να έχουν διαφορετικές αντιλήψεις και οι προβλέψεις τους να μην ταυτίζονται. Η διαφορά δεν θα είναι ακραία, μα η πρόβλεψη του καθενός μπορεί να μη συμπέσει ως προς την ένταση του φαινομένου. Είναι κατάλοιπο παλαιών αστρολογικών αντιλήψεων που απόκτησε ο άνθρωπος εξετάζοντας τα καιρικά φαινόμενα με βάση τ’ άστρα. Πίστευαν ότι μπορούσαν να μαντέψουν τον καιρό που θα έχει κάθε μήνας αν εξέταζαν τις πρώτες τρεις ή εξι ή δώδεκα μέρες των μηνών Ιουλίου ή Αυγούστου κατ’ άλλους του Μαρτίου ή Ιανουαρίου. Τα Μερομήνια (Μήνας+ημέρα) είναι γνωστά και ως Μηναλλάγια (Μήνας+αλλαγή). Σε άλλες περιοχές της χώρας μας είναι γνωστά ως Μεραμήνια, Μηνολόγια, Καταμήνια, Νερομήνια, Κεφαλομήνια, Καταμηνάτα, Αλλαξομήνια, Προφάνερα ή Φανερά, Λογομήνια, Δρίμες, Δρίματα κ.λπ.

Τα μερομήνια του Νικ. Βογιατζή

Δυνατός θα είναι ο επερχόμενος Χειμώνας με βάση τα μερομήνια του κ. Νικ. Βογιατζή, ενώ το χαρακτηριστικό του καιρού κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα είναι οι βροχές και οι άνεμοι.

Συγκεκριμένα:

Σεπτέμβριος 2020

1-8  άστατος καιρός , με βροχές-αέρα -μπουρίνια  ίσως και καταιγίδες. Από 8 έως 16 πιο ήπιος καιρός, με βροχές και αέρα. Από 16 έως 24, καλοσύνη , με επιφύλαξη (νυχτερινά σημάδια). Από 24 έως 30 άστατος καιρός, με βροχές και αέρα.

Οκτώβριος 2020

1-10 άστατος καιρός, με βροχή-αέρα και μπουρίνια. Από 11 έως  16 κακοκαιρία, ίσως και χιόνια στην Πίνδο. Από 16 έως 26 πιο ήπιος καιρός , με επιφύλαξη (νυχτερινά σημάδια). Από τις 26 το βράδυ έως 31 κακοκαιρία με πολύ κρύο.

Νοέμβριος 2020

1 έως 8 κακοκαιρία σε όλη την Ελλάδα. Από 8 έως 15 πιο ήπιος καιρός Από 16 έως 22 βροχές και αέρας Από 23 έως 30 άστατος καιρός σε όλη την Ελλάδα, με βροχές-αέρα-μπουρίνια-καταιγίδες ίσως και χιόνια σε μεγάλα υψόμετρα.

Δεκέμβριος 2020

Από 1 έως 12 κακοκαιρία Από 13 έως 20 πιο ήπιος καιρός Από 22 έως 27 ήπιος καιρός (με επιφύλαξη 22-24) Χριστούγεννα με καλό καιρό σε όλη την Ελλάδα. Από 28 έως 31 κακοκαιρία. Με χιόνια στα βουνά κλείνει ο Δεκέμβριος του 2020.

Ιανουάριος 2021

Από 1 έως 7 κακοκαιρία, με βροχές- αέρα-κρύο και χιόνια Από 7 έως 17 πιο ήπιος καιρός, αλλά με βροχές και αέρα Από 17 έως 27 ήπιος, με επιφύλαξη (νυχτερινά σημάδια). Από 28 έως 31 βροχές- αέρας- κρύο

Φεβρουάριος 2021

Από 1 έως 12 κακοκαιρία, με βροχές- αέρα- καταιγίδες και χιόνια στην αρχή του μήνα ( 1-5) Από 12 έως 20 ο καιρός πιο ήπιος, με βροχές και αέρα Από 20 έως 28 ο καιρός Α-Β/Α, με πολύ αέρα (Γραιγολεβάντες) και (Γραιγοτραμουντάνα) Β-Β/Α

Μάρτιος 2021

Από 1 έως 14 ο καιρός ήπιος, αλλά από Εύβοια και Αθήνα βροχές και αέρας. Από 14 έως 22 ήπιος καιρός , με επιφύλαξη (νυχτερινά σημάδια) Από 23 έως 31 ο καιρός είναι (23-26 πιο ήπιος) Από 27 έως 31 κακοκαιρία σε όλη την Ελλάδα και χιόνια στα βουνά, σε μεγάλα υψόμετρα στη Βόρεια Ελλάδα

Απρίλιος 2021

Από 1 έως 3 κακοκαιρία Από 4 έως 10 ήπιος καιρός , αλλά βροχές στην Αθήνα και αέρα Από 12 έως 26 καλοσύνη, με επιφύλαξη (νυχτερινά σημάδια) Από 27 έως 30 βροχές και αέρας , ίσως κακοκαιρία από Εύβοια και Αθήνα.

Μάϊος 2021

Ο Μάϊος είναι καλοσυνάτος μέχρι τις 26 (εκτός 1-3 με λίγες βροχές και αέρα ), αλλά από 28 έως 30 με βροχές και αέρα. σ.σ. Αν έρθει κάποιο κύμα από την Ιταλία θα έχουμε βροχές.

Ιούνιος 2021

Από 1 έως 10 μπουρίνια , με επιφύλαξη , αλλά βροχές και αέρα και από 11 έως και 20 καλοσύνη με επιφύλαξη (νυχτερινά σημάδια) Από 24 έως 30 άστατος , με βροχές -αέρα και μπουρίνια.

Ιούλιος 2021

Από 1 έως 10 άστατος , με βροχές -αέρα και μπουρίνια Από 11 έως 24 καλοσύνη, με ζέστη , με επιφύλαξη ( νυχτερινά σημάδια μη αναγνωρίσιμα) Από 26 έως 31 άστατος ,με βροχές-αέρα μπουρίνια, ίσως και καταιγίδες από Β/Α και Α-Β/Α (28-31)

Αύγουστος 2021

Από 1 έως 8 άστατος καιρός, με βροχές -αέρα και μπουρίνια Από 8 έως 13 πιο ήπιος με βροχές και αέρα.

Πηγή: pagasitikosnews.com

Τα μηναλλάγια του Λεωνίδα Λεωνίδου από την Κύπρο

Για τα μηναλλάγια και τις προβλέψεις μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος και μελετητής του καιρού, Λεωνίδας Λεωνίδου. Να σημειωθεί ότι σε καμιά περιπτώση οι εκτιμήσεις αυτές δεν αποτελούν επίσημες προβλέψεις, οι οποίες εκδίδονται μόνο από το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Συγκεκριμένα, ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος αναφέρθηκε σε «άσχημες» προβλέψεις για φέτος όσον αφορά στις βροχές, εξηγώντας ότι θα είναι οι μισές από όσες είχαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια. Πρόσθεσε αναμένεται να είναι άσχημοι οι ανοιξιάτικοι μήνες με καταιγίδες και χαλάζι.

Ειδικότερα, είπε ότι οι πρώτες βροχές θα είναι το τετραήμερο 14- 18 του Σεπτέμβρη και στη συνέχεια πολύ λίγες στις 27- 29 του ίδιου μήνα. Λίγο καλύτερος θα είναι ο Οκτώβρης με βροχές το τριήμερο 17- 20 και αρκετές βροχές 28 με 30. Στο ίδιο κύμα και ο Νοέμβριος με πολύ λίγες βροχές 7-9 αλλά θα έχουμε παρά πολλές βροχές τις τρεις τελευταίες ημέρες.

Το βροχερό σκηνικό θα διατηρηθεί και στην πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη(1-5 του μήνα). Θα έχουμε επίσης λίγες βροχές στις 14 με 22 του Δεκέμβρη, ενώ 16 με 17 θα καταγραφούν λίγα χιόνια. Βροχές αναμένονται λίγο μετά τα Χριστούγεννα.

Ο κ. Λεωνίδου χαρακτήρισε τον Ιανουάριο πολύ «άδειο» μήνα, ενώ εξήγησε ότι τα χιόνια φέτος θα είναι ελάχιστα και πιο συγκεκριμένα στις 16, 17 και 18 του μήνα. Επίσης, αναμένεται να χιονίσει 15-16 του Φλεβάρη.

Ο Φεβρουάριος αναμένεται να είναι ο καλύτερος, αναφέρει ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος. Θα είναι λίγο βροχερός, λίγο περισσότερα από τους προηγούμενους.

Τον Μάρτιο θα έχει πολύ λίγες βροχές, τον Απρίλιο θα βρέξει μόνο στο μέσο του μήνα, και τις βροχές θα συνοδεύει χαλάζι. Το ίδιο και τον Μάιο, όπου 15 με 18 θα βρέξει και θα ρίξει χαλάζι. Τόνισε ότι η γενική εικόνα είναι κακή.

Ερωτηθείς για την απόκλιση, απάντησε ότι είναι πολύ μικρή, περίπου 10%. Αναφέρθηκε στην περίπτωση όπου είχε προβλέψει βροχές 15 Ιουλίου και τελικά στις 14 του μήνα είχαν «πνιγεί» στις βροχές οι ορεινές περιοχές.

Όσον αφορά στη μέθοδο του, είπε ότι από τις 3 με 28 Αυγούστου είναι συνέχεια σε υπερένταση, παρακολουθεί συνέχεια τον καιρό όλο το 24ωρο.

Πηγή: Sigmalive

About Author