Αφαντη η αδερφή του Κιμ Γιόνγκ Ουν

Μυστήριο καλύπτει, στην Βόρεια Κορέα, τις τελευταίες μέρες,  την εξαφάνιση από τον δημόσιο βίο της χώρας, της αδερφής του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο Γιονγκ.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ είχε βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες, καθώς είχε χαρακτηριστεί ως το νούμερο 2 στην ηγεσία του κόμματος, μετά και τις σπάνιες εμφανίσεις του αδερφού της.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι γνωστός για τις τακτικές του στο να βγάζει από την μέση όποιον θεωρεί επικίνδυνο για την καρέκλα του

Πολλά σενάρια έκαναν λόγο πως ο Ουν βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, άλλα μιλούσαν πως βρίσκεται σε κώμα, ενώ μερικοί έκαναν λόγο πως έχει πεθάνει. Τελικά ο Ουν εμφανίστηκε, την ίδια ώρα όμως εξαφανίστηκε η αδερφή του.

Η 32χρονη αδελφή του δικτάτορα, έκανε ολοένα και περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις τον προηγούμενο χρόνο και θεωρείται ότι ήταν δεύτερη στη διοίκηση της απομονωμένης χώρας της Άπω Ανατολής.

Ξαφνικά όμως άρχισαν να εμφανίζονται στο διαδίκτυο φωτογραφίες με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, να είναι καλά στην υγεία του και να πραγματοποιεί μάλιστα και επισκέψεις σε διάφορα σημεία της πατρίδας του. Την περασμένη εβδομάδα, φωτογραφίες τον έδειχναν να προεδρεύει σε συσκέψεις, αλλά και να επισκέπτεται καλλιεργητές καλαμποκιών, των οποίων ένας τυφώνας κατέστρεψε τα χωράφια τους.

Η Κιμ Γιο Τζονγκ αντικατέστησε τον αδερφό της σε μια περίοδο που οι φήμες τον ήθελαν να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Αν και ο ίδιος επανήλθε, οι ειδικοί είχαν ενδείξεις ότι η επιρροή της αυξανόταν, καθώς εμφανίστηκε σε σειρά διπλωματικών εκδηλώσεων το 2018 και το 2019.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι χειμερινοί ολυμπιακοί αγώνες στη Νότια Κορέα το 2018 και η αποτυχημένη Σύνοδος Κορυφής με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2019.

Ωστόσο το 2020, η Κιμ πέραν των διεθνών επαφών, διαδραμάτισε και ένα πιο δημόσιο ρόλο πολιτικά, αναβαθμίζοντας την εικόνα της σε πολιτικό παίκτη με μεγάλη επιρροή. Μάλιστα ήταν ξεκάθαρο ότι η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν δρούσε πλέον μόνον για λογαριασμό του αδερφού της, αλλά είχε τη δική της αυτόνομη πολιτική οντότητα.

Ωστόσο, η Γιο-Γιονγκ, έχει να εμφανιστεί από τις 27 Ιουλίου, εν μέσω φόβων ότι έχει πέσει θύμα του εκδικητικού αδερφού της που φημίζεται για την εκτέλεση των αντιπάλων του.

Ο Ναμ Σουνγκ Γουκ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Σεούλ, και ειδικός σε θέματα που σχετίζονται με την γειτονική χώρα, δήλωσε στο  Chosun Ilbo, ότι η αυξανόμενη προβολή της τους τελευταίους μήνες αλλά και η καλή εικόνα που είχε περάσει προς τον κόσμο, είναι η αιτία για την «εξαφάνισή» της.

Συγκεκριμένα δήλωσε: « Στο παρελθόν, είτε με τον Κιμ, είτε με τον πατέρα του, είτε με τον παππού του, αν υπήρχε κάποιος που αντιμετωπίζονταν ως νούμερο δύο, εξαφανιζόταν με συνοπτικές διαδικασίες και όσο και αν φαντάζει παράλογο, αν αφορούσε και άτομα της οικογένειας, αυτό ήταν ακόμα ευκολότερο».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Γιανγκ Σονγκ-Ταέκ, ο οποίος ήταν ο γαμπρός του πατέρα του Κιμ. Ο Γιανγκ είχε χαρακτηριστεί ως ο «πραγματικός ηγέτης» της Βόρειας Κορέας όταν ο Κιμ Τζονγκ Ιλ – ο πατέρας του τρέχοντος κυβερνήτη – πέθανε. Αλλά το 2013 εξαφανίστηκε και η επίσημη δήλωση από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας τον κατηγορούσε ως «ένα δαιμονισμένο σκυλί που σκόπευε να αρπάξει την υπέρτατη εξουσία με πονηρά και σκοτεινά μέσα». Πέρα από τον ίδιο, εκτελέστηκαν τα παιδιά του και όλοι οι συγγενείς του.

About Author