Κουτσούμπας: Οι συμφωνίες για τις ΑΟΖ είναι επικίνδυνοι συμβιβασμοί σκοπιμότητας

«Οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ είναι μελετημένοι αλλά επικίνδυνοι συμβιβασμοί σκοπιμότητας που εντάσσονται στο σχεδιασμό για το μεγαλύτερο και οδυνηρό συμβιβασμό που θα ακολουθήσει με την Τουρκία η οποία θέλει μηδενική επήρεια για τα νησιά», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας επεξηγώντας το γιατί το ΚΚΕ θα καταψηφίσει και τις δύο συμφωνίες.

Σημειώνεται πως υπέρ και των δύο συμφωνιών έχουν ταχθεί η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει «ναι» στη συμφωνία με την Ιταλία αλλά «παρών» στη συμφωνία με την Αίγυπτο. Καταψηφίζουν και τις δυο συμφωνίες το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25. Μάλιστα, μετά από αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την Πέμπτη θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Οι συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με την Ιταλία και Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, ανοίγουν τους δρόμους της αβύσσου, όντως ενταγμένες στις επικίνδυνες επιδιώξεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ σε ολόκληρη την περιοχή. Μέρος αυτών των επιδιώξεων είναι και η συνεκμετάλλευση των θαλάσσιων ζωνών της ΝΑ Μεσογείου, του Αιγαίου και η επιβολή της διχοτομικής λύσης στο Κυπριακό.

Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην Ολομέλεια της Βουλής για την επικύρωση των συμφωνιών για τις ΑΟΖ επισημαίνοντας ότι οι αστικές πολιτικές δυνάμεις θέλουν τον λαό θεατή να παρακολουθεί ανήσυχος και μπερδεμένος τα παιχνίδια που παίζονται στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι πρόκειται για ιστορικές συμφωνίες, στόχο έχουν να κρύψουν πως αυτές δεν υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα, γιατί αυτά πουθενά στον σύγχρονο αστικό κόσμο δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα των αστικών τάξεων.

Οι συμφωνίες είναι μελετημένοι επικίνδυνοι συμβιβασμοί σκοπιμότητας που εντάσσονται σε γενικότερο σχεδιασμό για τον μεγαλύτερο συμβιβασμό που θα ακολουθήσει με την Τουρκία για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ν.μ. επισημαίνοντας ότι αυτή από μόνη της δεν μπορεί να λειτουργήσει υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, γιατί ενδεχομένως να αποτελέσει λόγο όξυνσης των ανταγωνισμών μεταξύ κρατών και κυβερνήσεων και να πυροδοτήσει νέες εντάσεις και απειλές ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση που παρουσιάζει ως εγγυητές της ασφάλειας και της ειρήνης, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ τονίζοντας πως αυτοί ακριβώς είναι που εφαρμόζουν το διαίρει και βασίλευε σε όλο τον κόσμο, που δεν αναγνωρίζουν σύνορα ανάμεσα σε κράτη-μέλη και θεωρούν ενιαίο χώρο το Αιγαίο και οι διαφορές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία να λυθούν μεταξύ τους. Με τη σφραγίδα αυτών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, άλλωστε, άλλαξαν τα σύνορα στα Βαλκάνια δύο και τρεις φορές, με πολέμους και με το αίμα των λαών, ανέφερε, υπενθυμίζοντας τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

Ο Δ. Κουτσούμπας καταλήγοντας, κάλεσε τον λαό να απορρίψει τα εκβιαστικά διλήμματα, να μην δεχθεί καμία υποχώρηση στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ξεκαθαρίζοντας πως το ΚΚΕ θα καταψηφίσει και τις δύο συμφωνίες.

About Author